Solved Question Paper for Lecturer in Electrical Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 31. The BCD of 123 is:

(a) 000100110010
(b) 001010011
(c) 000100100011
(d) 011011

Answer: (c)

32. A system which contains basic Boolean operations (AND, OR, NOT), some inputs and a set of output are called:
(a) Sequential circuits
(b) Combinatorial circuits
(c) Internal circuits
(d) Switching circuits

Answer: (b)

33. Computers with large numbers of instructions, complex addressing modes and variable length instructions are called:
(a) Complex Instruction Set Computers
(b) Complex addressing mode computers
(c) Reduce Instruction set computers
(d) Load-store architecture computers

Answer: (a)

34. Which of the following I/O techniques need processor involvement during I/O operations?
1. Programmed I/O
2. Interrupt-driven I/O
3. Direct memory access

(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

35. 

Answer: (b)

36. Which one of the following will cause external interrupt to CPU?
(a) Register over flow
(b) Attempt to divide by zero
(c) Power failure
(d) Invalid operation code

Answer: (c)

37. Consider the following specification for a VDU terminal:
Number of characters/line = 80
Number of bits/character = 7
Horizontal sweep time = 63.5 𝜇sec
Retrace time = 20% of horizontal sweep time

The bit rate will be:
(a) 13.32 Mbit/sec
(b) 12.33 Mbit/sec
(c) 11.23 Mbit/sec
(d) 10.22 Mbit/sec

Answer: (c)

38. A process is thrashing if:
(a) It is spending more time in paging than executing
(b) It is spending less time in paging than executing
(c) Page fault occurs
(d) Swapping cannot take place

Answer: (a)

39. The number of processes that are completed per unit time is called:
(a) Output
(b) Throughput
(c) Efficiency
(d) Capacity

Answer: (b)

40. The root partition, which contains the operating-system kernel and sometime other system files, is mounted at:
(a) Access time
(b) Compile time
(c) Boot time
(d) Execution time

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email