Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

81. Consider the following statements:
1. Before 1941 Census of India, the system of enumeration was de‐jure.
2. From 1941 Census of India, the de‐facto system of enumeration was adopted

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

82. Indian Census is based on:
(a) de‐facto method of enumeration
(b) de‐jure method of enumeration
(c) Both de‐facto and de‐jure methods of enumeration
(d) Extended de‐facto method

Answer: (d)

83. In a life table, the number of persons living at age 63 is 39000 and Age Specific Death Rate at age 63 is 0.05, then the number of persons living at age 64 is approximately:
(a) 37098
(b) 37198
(c) 37298
(d) 37398

Answer: (a)

84. In which Census of India, the sampling was adopted for the first time at the enumeration stage?
(a) 1971
(b) 1981
(c) 1991
(d) 2001

Answer: (b)

85. Consider the following:
In population studies, a population distribution is said to be skewed if:

1. Mean, Median and mode fall at different points
2. Quartiles are not equidistant from median
3. The curve drawn with the help of given data is not symmetrical but stretched more to
one side than to the other

Which of the above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

86. In Indian Census, migration data are collected based:
(a) On the place of birth
(b) On the place of last residence
(c) On both the place of birth and the place of last residence
(d) Neither on the place of birth nor on the place of last residence

Answer: (c)

87. Which one of the following is NOT true for Gross Reproduction Rate (GRR)?
(a) It is a modified form of Total Fertility Rate(TFR)
(b) It exhibits the rate at which mothers would be replaced by daughters
(c) GRR is the TFR multiplied by the ratio of number of female births to number of male births
(d) GRR is always greater than or equal to Net Reproduction Rate(NRR)

Answer: (c)

88. Consider the following statements regarding Net Reproduction Rate(NRR):
1. NRR should not be used for forecasting future population changes
2. NRR takes into account the factor of migration
3. NRR is an excellent gauge for measuring the balance of births and deaths

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

89. 
(a) Early Neonatal mortality rate
(b) Late Neonatal mortality rate
(c) Post Neonatal mortality rate
(d) None of these

Answer: (b)

90. Consider the following statements:
1. Stable population is always stationary population
2. In a stable population, the mortality and fertility rates are constant at each stage
3. A stationary population is of constant size over time

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email