Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

91. Consider the following statements in respect of Census analysis:

1. Hindi is a language and can also be treated as a mother tongue.
2. Bhojpuri is a language and can also be treated as a mother tongue.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

92.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

93. Consider the following data:
Assuming that proportion of female births is 45%, the value of Gross Reproduction Rate GRR) is approximately:
(a) 0.77
(b) 0.87
(c) 0.97
(d) 1.67

Answer: (c)

94. To explain a population distribution, one should refer to:
1. Measures of central tendency
2. Measures of dispersion
3. Measures of skewness and kurtosis

Which of the above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

95. In how many languages are Population Census Schedule canvassed in India?
(a) 22 languages
(b) 16 languages
(c) 14 languages
(d) 12 languages

Answer: (b)

96. Ex‐officio Census Commissioner is:
(a) Secretary, Ministry of Home Affairs, Government of India
(b) Director of National Statistical Commission
(c) Registrar General of India
(d) Chairman of the Indian Economic Society

Answer: (c)

97. Consider the following data:
The value of General Fertility Rate is approximately:
(a) 69 per thousand
(b) 71 per thousand
(c) 73 per thousand
(d) 75 per thousand

Answer: (b)

98. Consider the following data:
The value of Age Specific Fertility Rate for the age group 20‐34 is:
(a) 112
(b) 114
(c) 116
(d) 118

Answer: (b)

99. It is given in Life Table that the complete expectation of life at ages 30 and 31 for a group are 21.4 and 20.9 respectively. The number of persons living at the age of 30 is 40,000. Then the number of persons who attained the age 31 is approximately:
(a) 33000
(b) 35000
(c) 37000
(d) 39000

Answer: (d)

100. It is given in life table that the complete expectation of life at ages 30 and 31 for a group are 21.4 and 20.9 respectively. The number of persons living at the age of 30 is 40,000. Then the number of persons who will die without attaining the age 31 is approximately:
(a) 7000
(b) 1000
(c) 3000
(d) 5000

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email