Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

31. The mean of 5 observations is 5 and variance is 4. If three of the five observations are 5, 2 and 8, then the other two observations are:
(a) 5, 5
(b) 4, 6
(c) 3, 7
(d) 8, 2

Answer: (b)

32. Which of the following is true for all sets of data?
(a) Mean = Median = Mode
(b) Mean ≥ Median ≥ Mode
(c) Mean ≤ Median ≤ Mode
(d) None of these

Answer: (d)

33. If in a moderately skewed distribution the values of mean and mode are 15λ and 12λ respectively, then the value of median is approximately:
(a) 12λ
(b) 13λ
(c) 14λ
(d) 15λ

Answer: (c)

34. The ages of a family of 7 members are 2, 5, 12, 18, 38, 40 and 60 years. After 5 years a new member, aged X years, is added. It is noted that the average age now increases only by 1.5 years. The value of X (in years) will be:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b)

35. The average turnover of 200 small enterprises is Rs.50 crores and average turnover of 300 medium enterprises is M. If the combined mean of all the enterprises is Rs.56 crores, then the value of M is:
(a) Rs.57 crores
(b) Rs.58 crores
(c) Rs.59 crores
(d) Rs.60 crores

Answer: (d)

36. For a frequency distribution, it is given that mean = 120, mode = 123 and Karl Pearson’s coefficient of skewness is ‐0.3. What is the value of coefficient of variation?
(a) 8%
(b) 8.33%
(c) 12%
(d) 12.33%

Answer: (b)

37. Potatoes are sold at the rates of 10, 12 and 15 rupees per kg in three different weeks. Assuming that equal amount is spent on potatoes in each week, the average price in rupees per week is:
(a) 10
(b) 12
(c) 12.33
(d) 15

Answer: (b)

38. The first three moments of the distribution about the value 2 are 0.5, 15 and 62 respectively. The values of first three moments about the mean are respectively:
(a) 0, 14.75, 39.75
(b) 2.5, 21, 180
(c) 0, 14.75, 49.75
(d) 2.5, 21, 166

Answer: (a)

39. For a normal distribution, the ratio of Standard deviation : Mean deviation : Quartile deviation is:
(a) 10 : 12 : 15
(b) 12 : 15 : 10
(c) 15 : 12 : 10
(d) 12 : 10 : 15

Answer: (c)

40. The data on STD codes of cities can be measured in:
(a) Ratio scale
(b) Interval scale
(c) Ordinal scale
(d) Nominal scale

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email