MCQs on Community Dentistry - 1

1:-The Indian Red Cross Society was established in the year

A:-1919
B:-1920
C:-1921 
D:-1930

Correct Answer:- Option-B

2:-Which among the following committees was established for malaria eradiacation at the PHC level 

A:-Bhore Committee
B:-Mudaliar Committee 
C:-Chadha Committee
D:-Srivastava Committee 

Correct Answer:- Option-C

3:-All of the following indicators are included in Human Development Index (HDI) EXCEPT 

A:-Life expectancy at birth
B:-Adult literacy rate and mean years of schooling
C:-Real GDP per capita in purchasing power parity in US dollars 
D:-Infant mortality rate

Correct Answer:- Option-D 

4:-Sullivan's index measures

A:-Life expectancy at birth
B:-Life expectancy free of disability
C:-Adult literacy rate and mean years of schooling
D:-Real GDP per capita in purchasing power parity in US dollars 

Correct Answer:- Option-B

5:-Implied consent is otherwise called as 

A:-Express consent
B:-Tacit consent
C:-Informed consent 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

6:-Bolam test is the term used in connection with 

A:-Purification of water
B:-Disposal of health care waste 
C:-Professional Negligence
D:-Informed consent 

Correct Answer:- Option-C

7:-Which among the following DOES NOT come under the principles of epidemiology 

A:-Exact observation
B:-Rational explanation 
C:-Randomization
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-C

8:-"Precede-Proceed" model is used in

A:-Planning and evaluation of health education 
B:-Planning and evaluation of health services 
C:-Preparing a study protocol
D:-All the above

Correct Answer:- Option-A

9:-The world's first dental hygienist was 

A:-Alfred C Fones
B:-Irene Newman 
C:-J.M.Eager
D:-Issac Binton

Correct Answer:- Option-B

10:-Fluoride containing pit and fissure sealants are 

A:-First generation
B:-Second generation 
C:-Third generation 
D:-Fourth generation

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email