MCQs on Community Dentistry - 2

1:-Which among the following drugs is NOT used in Multi Drug Therapy (MDT) in the treatment of leprosy

A:-Rifampicin
B:-Minocycline 
C:-Clofazimine 
D:-Dapsone

Correct Answer:- Option-B

2:-Which among the following is a synonym for Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) 

A:-National Mission for Financial Inclusion
B:-Employees state Insurance Scheme 
C:-Central Government Health Scheme 
D:-National Health Insurance Scheme 

Correct Answer:- Option-D

3:-Which among the following committees for health planning in India is known as "Committee on Multipurpose Workers under Health and Family Planning"

A:-Bhore Committee
B:-Mudaliar Committee
C:-Kartar Singh Committee
D:-Shrivastava Committee 

Correct Answer:- Option-C

4:-Each Community Health Centre acts as a referral centre for how many Primary Health Centres 

A:-2
B:-3
C:-4
D:-5

Correct Answer:- Option-C

5:-The bed strength of a Community Health Centre is 

A:-20
B:-30
C:-40
D:-60

Correct Answer:- Option-B

6:-Who is the chairperson of National Planning Commission of India (NITI Aayog) 

A:-The Prime Minister of India
B:-The President of India
C:-The Finance Minister of India 
D:-The Minister of External Affairs 

Correct Answer:- Option-A

7:-Who gave the definition of epidemiology as "The study of distribution and determinants of disease frequency in man"

A:-John M Last
B:-Mac Mohan and Pugh 
C:-Pettenkofer of Munich 
D:-Winslow

Correct Answer:- Option-B

8:-The theory of Multifactorial Causation of disease was put forward by 

A:-John M Last
B:-Mac Mohan and Pugh 
C:-Pettenkofer of Munich 
D:-Winslow

Correct Answer:- Option-C Question

9:-Efficiency evaluation refers to

A:-Activities designed to determine whether the programme is needed
B:-Evaluating whether the programme results meet predetermined objectives
C:-Efforts made to assess the extent to which programme implementation compiles with the programme plan
D:-Attempts made to relate the results obtained from a specific programme to the resources expended to maintain the programme

Correct Answer:- Option-D

10:-Which among the following DOES NOT come under the WHO recommended approaches for the primary prevention of chronic diseases where the risk factors are established

A:-Primordial prevention
B:-Population (mass) strategy 
C:-High-risk strategy
D:-Individual strategy 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email