MCQs on Community Dentistry - 5

1:-Acculturation can occur through all of the following ways EXCEPT 

A:-Trade and commerce
B:-Industrialization
C:-Crime and corruption 
D:-Conquest

Correct Answer:- Option-C

2:-Which among the following DOES NOT come under theories in Sociology 

A:-Feminist Theory
B:-Parsonian Theory 
C:-Freudian Theory 
D:-Marxist Theory

Correct Answer:- Option-C

3:-According to Stern's IQ test, IQ was calculated for children as 

A:-IQ = (Mental age / Chronological age) x 100
B:-IQ = (Chronological age / Mental age) x 100 
C:-IQ = (Mental age / Chronological age) x 1000 
D:-IQ = (Chronological age / Mental age) x 1000 

Correct Answer:- Option-A

4:-Kuppuswamy scale is NOT based on 

A:-Education status
B:-Gender 
C:-Income
D:-Occupation

Correct Answer:- Option-B

5:-Which among the following comes under "Rural Socio Economic Status Scales" 

A:-Modified Kuppuswamy Scale
B:-Modified B.G. Prasad Scale 
C:-Kulshreshtha Scale
D:-Srivastava Scale 

Correct Answer:- Option-B

6:-Comparison of costs of different interventions that are assumed to provide equivalent benefits is done in 

A:-Cost Minimization Analysis
B:-Cost Effectiveness Analysis 
C:-Cost Utility Analysis
D:-Cost Benefit Analysis 

Correct Answer:- Option-A

7:-Zeihl Neelsen staining is used for the diagnosis of 

A:-Leprosy
B:-Poliomyelitis 
C:-HIV / AIDS
D:-Tuberculosis

Correct Answer:- Option-D

8:-The National Vector Borne Disease Control Programme (NVBDCP) covers all of the following diseases EXCEPT 

A:-Malaria
B:-Filariasis
C:-H1N1(Swine Flu) 
D:-Dengue fever

Correct Answer:- Option-C 

9:-Kala azar is transmitted by

A:-Sandfly 
B:-Tsetse fly
C:-Female anopheles mosquito 
D:-Aedes aegypti

Correct Answer:- Option-A

10:-National Rural Health Mission (NRHM) was launched in the year 

A:-2003
B:-2005 
C:-2010 
D:-2012

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email