MCQs on Disaster Management - 23

1. The term Tsunami is coined from? 

a) Chinese term 
b) Indian term 
c) German term 
d) Japanese term 

Answer: (d)

2. The terrorist attack in Mumbai took place on 

a) 2005 
b) 2006 
c) 2007 
d) 2008

Answer: (d)

3. The tsunami that killed over 250,000 people in south and southeast Asia in 2004 was caused by

a) a volcanic explosion 
b) an earthquake 
c) a hurricane 
d) a tropical storm

Answer: (b)

4. The twin tower of world trade centre in USA was destroyed by terror attack in the year 

a) 2000 
b) 2001 
c) 2008 
d) None of the above

Answer: (b)

5. The two atom bombs dropped in Hiroshima and Nagashaki in Japan by USA during 

a) World war I 
b) World war II 
c) Gulf war I 
d) Gulf war II

Answer: (b)


6. Which country is known as the most forest fire prone country in the world ? 

a) Uganda 
 
b) Canada 
c) Australia 
d) India

Answer: (c)

7. Which is known as seismic wave ? 

a) Tsunami 
b) Hurricane 
c) El Nino 
d)Typhoon

Answer: (a)

8. Which is not a characteristic of a regional flood? 

a) An extended rise of river elevation for weeks to months. 
b) Large storm systems or an extended period of rainfall. 
c) A small drainage basin. 
d) Floodplains covered with floodwaters.

Answer: (c)

9. Which is the main cause of cholera? 

a) Poor sanitation 
b) Floods 
c) Air pollution 
d) Poor nutrition

Answer: (a)

10. The theory of plate tectonics states that rigid "plat“s" are”driven by forces within the Earth and interact by 

a) colliding with each other 
b) pulling apart from each other 
c) sliding past each other 
d) answers A, B, and C

Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email