MCQs on Disaster Management - 24

1. The name of the largest active volcano is 

a) (a) Mauna Lao in Hawaii 
b) (b) Mount Washington in USA 
c) (c) Mount Fuje in Japan 
d) Barren Island in India

Answer: (a)

2. The North-East India is seismically one of the six most active regions of the world along with the other five zones of 

a) Mexico, Taiwan, California, Japan and Turkey 
b) Taiwan, Mexico, Australia, New Zealand and Syria 
c) Japan, Taiwan, China, South Korea and North Korea 
d) Turkey, Japan, Vietnam, Laos and Cambodia

Answer: (a)

3. The number of tsunami waves generated by one earthquake is generally: 

a) one 
b) 10 or 12 
c) about 50 
d) about 100-120

Answer: (b)

4. The paper ball kept near the mouth of a plastic bottle will be pushed out because 

a) the air pressure inside the bottle is same as that at the mouth 
b) the air pressure inside the bottle is more than that at the mouth 
c) the air pressure inside the bottle is less than that at the mouth 
d) the pressure inside and outside the bottle same.

Answer: (b)

5. The phrase WEAPONS OF MASS DESTRUCTION entered widespread usage in? 

a) 2003 
b) 2001 
c) 2002 
d) 2004

Answer: (a)

6. The process of identifying the probability of occurrence of a natural hazard of a given intensity at a specific location based on an analysis of natural processes and site conditions is termed as- 

a) Disaster calculation 
b) Hazard Assessment 
c) Hazard calculation 
d) None of the above

Answer: (b)

7. The slope forming materials composed of _ 

a) Rocks 
b) Soils 
c) Artifical fills 
d) All the above Ans:

Answer: (d)

8. The state lies in west coast is 

a) Karnataka 
b) Tamilnadu 
c) Andhra Pradesh 
d) West Bengal

Answer: (a)

9. The surface falling or sliding, _ from one place to another. 

a) Slowly 
b) Quickly 
c) Either Slowly or Quickly 
d) None

Answer: (c)

10. The term "Cyclone " is derived from? 

a) Greek Word 
b) French Word 
c) Latin Word 
d) Chinese Word

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email