MCQs on Disaster Management - 28

1. Tsunami can occur only during? (Answer : D)

a) Morning 
b) Noon 
c) Evening 
d) Any time of day or nights

Answer: (d)

2. Tsunami in the Indian Ocean occurred in the year (Answer : B)

a) 2003 
b) 2004 
c) 2005 
d) 2006

Answer: (b)

3. Tsunami is a (Answer : A)

a) Japanese origin word 
b) Latin origin word 
c) Greek origin word 
d) Portuguese origin word

Answer: (a)

4. Tsunami is also known as (Answer : B)

a) Tectonic Sea waves 
b) Seismic Sea waves 
c) Plactonic Sea waves 
d) Systonic Sea waves

Answer: (b)

5. Tsunami is classified as (Answer : A)

a) Water Hazard 
b) Environmental hazard 
c) Biological hazard 
d) Geological hazard

Answer: (a)

6. Tsunami is: (Answer : C)

a) Earthquake on land mass 
b) Volcanic eruption
c) Earthquake in ocean crust 
d) None of these

Answer: (c)

7. Tsunami’s can occur only during (Answer : C)

a) Evening 
b) Afternoon 
c) Any time of the day or night 
d) Morning

Answer: (c)

8. Tsunamis are most commonly found in which ocean? (Answer : A)

a) Pacific Ocean 
b) Atlantic Ocean 
c) Artic Ocean 
d) Indian Ocean

Answer: (a)

9. Tsunamis are waves generated by ? (Answer : D)

a) Earthquakes 
b) Volcanic eruptions 
c) Underwater landslides 
d) All the above

Answer: (d)

10. Volcanic erupted material when inside the hill/earth/mountain it is called (Answer : B)

a) Lava 
b) Magma 
c) Lahars 
d) None of these

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email