MCQs on Disaster Management - 30

1. Developing and practicing an emergency plan occurs during which phase of disaster management?

a) Mitigation 
b) Preparedness 
c) Response 
d) Recovery

Answer: (b)

2. In which phase of disaster management would you stabilize the situation and assess the immediate damage? 

a) Mitigation 
b) Preparedness 
c) Response 
d) Recovery

Answer: (c)

3. The primary goal of a disaster preparedness plan is: 

a) To protect the population 
b) To protect valuable resources 
c) To keep communications lines open 
d) To protect environmental health personnel

Answer: (a)

4. Disaster Management covers? 

a) Maintaining control over disasters 
b) Reducing the effects of disasters 
c) Briefing the top officials of govt. on the effect of disasters 
d) All the above

Answer: (d)

5. Disaster Management includes: 

a) Mitigation 
b) Reconstruction 
c) Rehabilitation 
d) All of the above

Answer: (d)

6. Disaster management is aimed at- 

a) Resettling people in the closest unaffected urban area 
b) Collection of valuable data for future management objectives 
c) Strengthening sewage and drinking water treatment facilities to resist the impact of a future disaster
d) All the above

Answer: (d)

7. Disaster Management Team should include? 

a) Awareness generation team 
b) First aid team 
c) Search and Rescue team 
d) All of the above

Answer: (d)

8. First Indian Disaster Management Congress was inaugurated on? 

a) 29-11-2006 
b) 26-10-2006 
c) 29-8-2006 
d) 29-10-2006

Answer: (a)

9. Flood can be controlled by: 

a) Afforestation 
b) Construction of dam 
c) Both a & b 
d) None of these

Answer: (c)

10. Flood risk refers to: 

a) the chance of a flood occurring 
b) the number of people and properties exposed to floodwaters if a flood occurs 
c) the vulnerability of people and properties that are exposed to floodwaters 
d) all of the above.

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email