MCQs on Disaster Management - 38

1. A series of earthquakes shook the Central American Nation Of Nicarague and killed many people in the year? 

a) 1974 
b) 1972 
c) 1973 
d) 1975

Answer: (b)

2. About -------- percentage of India’s total area is drought prone to drought. 

a) 80 
b) 68 
c) 15 
d) 25

Answer: (c)

3. About 2/3 rd of the cyclones that occur in the Indian coastline occur in the 

a) Bay of Bengal 
b) Coastal area of south India 
c) Coastal area of west India 
d) None of the above

Answer: (a)

4. Absence of normal pattern of rainfall in a region for a extended period of time is called 

a) Deforestation 
b) landslide 
c) flood 
d)drought

Answer: (d)

5. According to World Bank Estimate, direct losses from natural disasters are upto percent of GDP?

a) 4% 
b) 2% 
c) 1% 
d) 3%

Answer: (b)

6. All substances that are major causes of pollution are classified as 

a) compounds 
b) acids 
c) oxides 
d) pollutants

Answer: (d)

7. An enormous amount of energy is released during an earthquake as seismic waves which are of

a) Primary or pressure waves(P-waves) 
b) Secondary or transverse waves(S-waves) 
c) Long waves or surface waves(L-waves) 
d) All of the above

Answer: (d)

8. As a tsunami approaches shallow water which of the following set of transformations occur? 

a) Wavelength increases, wave period decreases, and wave height stays the same 
b) Wavelength decreases, wave period decreases, and wave height increases 
c) Wavelength decreases, wave period increases, and wave height increases 
d) Wavelength decreases, waver period stays the same, and wave height increases

Answer: (d)

9. As the magnitude of natural disasters increases their frequency of occurrence 

a) increases 
b) decreases 
c) remains the same 
d) cannot be predicted

Answer: (d)

10. Considering following, abiotic components of ecosystem includes 

a) grass and trees 
b) birds and snakes 
c) basic elements and soil 
d) cattle and deer

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email