MCQs on Disaster Management - 41

1. Which of the following is seasonally related hazard 

a) Earthquake 
b) Volcanic eruption 
c) Terrorist attack 
d) None of the above

Answer: (d)

2. Which of the following is true? Flood warnings: 

a) Should not be released until the information is certain 
b) Should indicate what the threat is, what action should be taken, by whom and when
c) Are best if they come from a single source 
d) All of the above

Answer: (b)

3. Which of the following is used to estimate which areas will be inundated during a flood, based on river height information? 

a) satellite and radar images 
b) flood maps / floodplain hydraulic models 
c) river gauging stations 
d) None of the above

Answer: (d)

4. Which of the following leads to earthquakes: 

a) Movement of plates 
b) Nuclear explosion 
c) Extraction of minerals 
d) All of the above

Answer: (d)

5. Which of the following potentially affects the size of a flood? 

a) bridges and other structures in waterways 
b) the size and windiness of a river
c) vegetation in and around a river 
d) all of the above

Answer: (d)

6. Which of the following statements is false? 

a) weather forecasts for a small region are more accurate than those for a large region 
b) weather forecasts are more accurate in Melbourne than in Darwin 
c) forecasts of temperature are more accurate than forecasts of rainfall 
d) all of the above

Answer: (a)

7. Which volcanic belt is commonly called “Ring of Fire”? 

a) The Mid-Continental Belt
b) The Circum-Pacific Belt 
c) The Mid-Atlantic Belt 
d) The Circum- Continental Belt

Answer: (b)

8. Which volcanic eruption is responsible for raising temperature of the Northern Hemisphere by 1.2 °c?

a) Bhuj 
b) Etna 
c) Krakatoa 
d) Mt. Pinatubo

Answer: (c)

9. Which wave of the earthquake produces rolling effect along the surface? 

a) P wave 
b) S wave 
c) L wave 
d) none of the above

Answer: (b)

10. Which zone is considered the highest vulnerability zone of the seismic zonation map of India? 

a) Zone-IV 
b) Zone-V 
c) Zone-III 
d) Zone-II

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email