MCQs on Disaster Management - 45

1. Who is most commonly to blame when people incur a significant loss from a natural disaster? 

a) the U.S. Army Corps of Engineers for not building protective structures 
b) the federal government for not doing something about it 
c) the people themselves for choosing to live there 
d) the local county for permitting them to build there

Answer: (c)

2. Why are most people who live on southeast-coast beaches unconcerned about hazards? 

a) There are few significant hazards in those areas. 
b) Disasters in those areas come along only about every one hundred years. 
c) They have never experienced a significant disaster. 
d) They are well insured for the types of hazards that affect those areas.

Answer: (c)

3. Why do you suppose there has been an overall increase in the number of deaths and monetary losses related to natural disasters on Earth? 

a) The magnitudes of natural hazard events are increasing. 
b) Events are better documented today than in the past. 
c) Human populations are increasing in areas of risk. 
d) all of the above

Answer: (d)

4. Wild fire in north America is known as 

a) Bush fires 
b) Brush fires 
c) Forest fire 
d) None of the above

Answer: (a)

5. With increase in temperature, atmospheric pressure 

a) Increases 
b) decreases 
c) remains constant 
d) can decrease or increase

Answer: (b)

6. Zika virus is related to which of the following diseases 

a) Dengue 
b) Yellow fever 
c) Japanese encephalitis 
d) All of the above

Answer: (d)

7. Zika virus is spread by 

a) Rat 
b) Mosquito 
c) Fly 
d) Pig

Answer: (b)

8. Tropical Cyclones are intense low pressure areas confined to the area lying between 

a) 30 degree north and 30 degree south. 
b) 50 degree north and 50 degree south. 
c) 50 degree north and 30 degree south. 
d) 5 degree north and 5 degree south.

Answer: (a)

9. A point on the surface of the earth vertically above the focus is known as 

a) Epicenter 
b) Hypocenter 
c) Special focus 
d) None of the above

Answer: (a)

10. Considering pyramid of numbers, consumers that are maximum in number and smallest in size are called 

a) tertiary consumers 
b) producers 
c) tertiary decomposers 
d) secondary decomposers

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email