MCQs on Disaster Management - 46

1. How much of India’s coastline is vulnerable to Disasters? 

a) ~ 5340km 
b) ~ 5400km 
c) ~ 6200km 
d) ~ 5700km

Answer: (d)

2. How much percentage of Indian land is prone to earthquakes? 

a) 52% 
b) 54% 
c) 59% 
d) 60%

Answer: (c)

3. In India National Institute of Disaster Management is located at 

a) Manipur 
b) Punjab 
c) Hyderabad 
d) New Delhi

Answer: (d)

4. In India Tsunami Warning centre is located at

a) Kolkata 
b) Hyderabad 
c) Ahmadabad 
d) None of the above

Answer: (b)

5. In India, Cyclone is tracked through which satellite? 

a) INSAT 
b) IRS 
c) Ocean SAT 
d) None of the above

Answer: (a)

6. In which month in India, floods are likely to occur? 

a) June-December 
b) June-September 
c) May-October 
d) Aril-June

Answer: (c)

7. In which year a cyclone struck the Coastal Andhra in Krishna Godavari delta and caused havoc?

a) 1976 
b) 1979 
c) 1978 
d) 1977

Answer: (d)

8. Latur earthquake occurred in

a) 1991 
b) 1992 
c) 1993 
d) 1994

Answer: (c)

9. Length of Indian coast line is 

a) 6500 Km Approx 
b) 7500 Km Approx 
c) 8500 Km approx 
d) None of these

Answer: (b)

10. Number of human live lost during 1980-2010 due to natural and induced hazards in India? 

a) 1,42,265 
b) 1,56,897 
c) 1,43,039 
d) 1,23,987

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email