MCQs on Employees State Insurance Act 1948 (3)

1. Which of the following legislations in India is governed by a tripartite organization consisting of representatives of labour, management and Government?

(A) Industrial Disputes Act
(B) ESI Act
(C) Maternity Benefit Act
(D) Payment of Bonus Act

Answer: (B)

2. As per the latest amendment under the ESI Act, 1948 medical treatment is now available to persons under voluntary retirement scheme also.

(A) True
(B) False
(C) Partly True
(D) The Act is silent

Answer: (A)

3.The employer’s share of contribution under the ESI Act is

(A) 4.25 %
(B) 8.33 %
(C) 3.25 %
(D) 4.75 %

Answer: (C)

4. Employees who are getting a daily average wages up to ________ are exempted from contributing employees’ share of ESI contribution.

(A) Rs 150
(B) Rs 137
(C) Rs 176 
(D) Rs 384.60

Answer: (C)

5.How much amount is payable to the dependents for funeral expenses?

(a) Rs.5000/-
(b) Rs.12000/-
(c) Rs.10,000/-
(d) Rs.15000/-

Answer: (d)

6.If an Insured Women or an I.P. in respect of his wife confinement occurs at a place where necessary medical facilities under ESI Scheme are not available, how much amount shall be payable per case for two confinements only.

(a) Rs.10000/-
(b) Rs. 2500/-
(c) Rs. 7500/-
(d) Rs. 5000/-

Answer: (c)

7. Dependants' Benefit paid at the rate of ----------% of wage in the form of monthly payment to the dependants of a deceased Insured person in cases where death occurs due to employment injury or occupational hazards.

(a) 90%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 80%

Answer: (a)

8. An employer is liable to pay his contribution in respect of every employee and deduct employees contribution from wages bill and shall pay these contributions at the specified rates to the Corporation within ----------- days of the last day of the Calendar month in which the contributions fall due.

(a) 7
(b) 15
(c) 21
(d) 30

Answer: (B)

9. Which one of the following Labour Legislations provides comprehensive benefits to industrial workers in India?

(A) Employee Provident Funds Act
(B) Employees’ Compensation Act
(C) Employees’ State Insurance Act
(D) Maternity Benefit Act

Answer: (C)

10. The age of dependent for obtaining dependent’s benefit under the Employees State Insurance Act has now been enhanced from 18 years to

(A) 20 years
(B) 22 years
(C) 24 years
(D) 25 years

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email