MCQs on Employees State Insurance Act 1948 (4)

1. The ESI Scheme has been extended to following establishment employing 10 or more persons.

(a) Shops, hotels, restaurants,
(b) establishments engaged in Insurance Business
(c) Non Banking Financial Companies
(d) All the above

Answer: (d)

2. The ESI scheme has been extended to Private Medical Institutions, Educational institutions and to contract and casual employes of Municipal Corporation/Municipal Bodies employing -------- persons in certain States/UTs

(a) 20 or more
(b) 10 or more
(c) 15 or more
(d) 25 or more

Answer: (b)

3. Under Section 1(5) of the Act, the ESI Scheme has been extended to cinemas including preview theatres, road-motor transport undertakings, Port Trust, Airport Authorities and Warehousing establishments employing ------------ persons

(a) 20 or more
(b) 30 or more
(c) 15 or more
(d) 10 or more

Answer: (d)

4. The ESI scheme is yet to be implemented

(a) Arunachal Pradesh
(b) Lakshadweep.
(c) Jammu & Kashmir
(d) Both (a) & (b)

Answer: (d)

5. Employees earning upto ----------- a day are exempted from payment of their share of contribution

(a) Rs. 250/-
(b) Rs. 176/-
(c) Rs. 150/-
(d) Rs. 184/-

Answer: (b)

6. As per ESI scheme, sickness benefit in the form of cash compensation at the rate of ---------- per cent of wages is payable to insured workers during the periods of certified sickness for a maximum of 91 days in a year.

(a) 70 %
(b) 80 %
(c) 75 %
(d) 50 %

Answer: (a)

7. In order to qualify for sickness benefit, the insured worker is required to contribute for ------------ days in a contribution period of 6 months.

(a) 80
(b) 70
(c) 78
(d) 65

Answer: (c)

8. Extended Sickness Benefit is extendable upto ---------- years.

(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer: (b)

9. Extended Sickness Benefit is applicable to ---------- malignant and long-term diseases.

(a) 38
(b) 25
(c) 34
(d) 40

Answer: (c)

10. The rate of extended sickness benefit is ----------- per cent of wages.

(a) 70 %
(b) 80 %
(c) 75 %
(d) 50 %

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email