MCQs on Ophthalmology - 1

1:-Corneal wedge technique in gonioscopy is useful to identify

A:-schwalbe's line
B:-anterior nonpigmented Trabeculum 
C:-posterior pigmented Trabeculum 
D:-scleral spur

Correct Answer:- Option-A

2:-The following statements are true regarding Brimonidine except 

A:-selective alpha blocker
B:-follicular conjunctivitis 
C:-hypotension
D:-apnoea

Correct Answer:- Option-A

3:-Charles Bonnet syndrome is characterised by all except 

A:-visual hallucinations
B:-severe visual impairment
C:-patients have insight into the nature of their illness
D:-patients often have associated neurological/psychiatric illness 

Correct Answer:- Option-D

4:-Pick out the wrong drug composition of prostaglandin analogues 

A:-Latanoprost 0.005%
B:-Bimatoprost 0.02%
C:-Travaprost 0.004%
D:-Brimonidine 0.15% 

Correct Answer:- Option-B

5:-Preperimetric diagnostic Tests in glaucoma include all except 

A:-SWAP
B:-OCT
C:-Glaucoma hemifield Test 
D:-scanning laser polarimeter 

Correct Answer:- Option-C

6:-Regarding Acanthamoeba, all are true except 

A:-exists as active trophozoite or dormant cysts
B:-have been isolated from public water supplies & soil
C:-Neomycin is effective against both Trophozoite & cysts 
D:-It is grown on non nutrient agar

Correct Answer:- Option-C 

7:-Vancomycin

A:-Interferes with nucleic acid synthesis
B:-Is bactericidal against Gram negative bacteria
C:-Is poorly absorbed from gut
D:-Intravitreal dose is 400 Ī¼g/0.1ml 

Correct Answer:- Option-C

8:-Statistical analysis in Octopus perimetry includes all except 

A:-pattern standard deviation
B:-loss variance
C:-mean sensitivity 
D:-bebie curve

Correct Answer:- Option-A

9:-Properties of the drug Foscarnet includes all except

A:-It reversibly inhibits viral specific DNA polymerase & reverse transcriptase. 
B:-It has an intrinsic anti HIV effect
C:-It is active against CMV virus
D:-Neutropenia is a common side effect 

Correct Answer:- Option-D

10:-Double circulation in FFA is seen in 

A:-Retinal telangiectasia
B:-Choroidal melanoma 
C:-Angioid streaks
D:-Retinoblastoma 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email