MCQs on Ophthalmology - 5

1:-The chairman of the District Blindness Control Society is 

A:-District Medical Officer
B:-District Ophthalmic Surgeon 
C:-District Collector
D:-District Programme Officer 

Correct Answer:- Option-C

2:-The following diseases are being managed under vision 2020 EXCEPT 

A:-cataract
B:-refractive errors
C:-glaucoma
D:-onchocerciasis

Correct Answer:-Question Cancelled

3:-At present in Kerala, the following activity is not carried out during an eye camp 

A:-screening for eye diseases
B:-prescriptions of medicines 
C:-spectacle prescription
D:-cataract surgery 

Correct Answer:- Option-D

4:-After death, the donated eye should be removed within 

A:-two hours
B:-six hours
C:-twelve hours
D:-twenty four hours 

Correct Answer:- Option-B

5:-The main source of antigens for corneal allograft rejection is from 

A:-corneal epithelium` `
B:-bowman's membrane 
C:-corneal stromal tissue 
D:-corneal endothelium 

Correct Answer:- Option-D

6:-Donor corneoscleral button can be preserved in McCarey Kaufman medium for 

A:-two days
B:-four days 
C:-two weeks 
D:-two months

Correct Answer:- Option-B

7:-In severe Proliferative Diabetic Retinopathy, panretinal laser photocoagulation is first given to which part of the retina

A:-superior 
B:-temporal 
C:-inferior 
D:-nasal

Correct Answer:- Option-C

8:-Spatulated surgical needles are used in the following surgeries EXCEPT 

A:-corneoscleral suturing
B:-scleral buckling surgery for retinal detachment 
C:-strabismus surgery
D:-dacryocystorhinostomy 

Correct Answer:- Option-D

9:-The Tooke corneal knife can be used in all the following surgeries EXCEPT 

A:-full thickness keratoplasty
B:-trabeculectomy surgery 
C:-lamellar keratoplasty 
D:-pterygium surgery 

Correct Answer:- Option-A

10:-The McPherson forceps should not be used for 

A:-tying 10.0 sutures
B:-holding the intraocular lens during its implantation
C:-holding the scleral tissue during sclerocorneal wound suturing 
D:-tearing the anterior capsule of the lens in cataract surgery 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email