MCQs on Ophthalmology - 6

1:-Which of the following are true?

A:-Heroin causes mydriasis
B:-Botulinum toxin causes miosis 
C:-Nicotine produces mydriasis 
D:-Amphetamine causes miosis

Correct Answer:-
Option-C

2:-Results of streak retinoscopy performed on an adult patient at a testing distance of 67 cm is as follows: + 2D sph neutralises reflex when streak is horizontal (180); + 3D sph neutralises reflex when streak is vertical (90). Which of the following refraction is correct?

A:-+0.50 Dsph + 1 Dcyl 90 degrees 
B:-+0.50 Dsph - 1 Dcyl 90 degrees 
C:-+2.00 Dsph + 1 Dcyl 90 degrees 
D:-+2.00 Dsph -1 Dcyl 90 degrees 

Correct Answer:- Option-A

3:-Bruckner's test is

A:-useful test to measure deviation in strabismus 
B:-done using indirect ophthalmoscope
C:-used in screening of strabismus & anisometropia in infants
D:-difference in colour of fundal reflex more important than brightness 

Correct Answer:- Option-C

4:-Glaucoma in angle recession is due to 

A:-damage to Trabecular meshwork
B:-associated lens subluxation 
C:-lridodialysis
D:-tears in the ciliary body 

Correct Answer:- Option-A

5:-Optic nerve glioma is most frequently associated with 

A:-Sturge - weber syndrome
B:-Neurofibromatosis Type 1 
C:-Peters anomaly
D:-Neurofibromatosis Type 2 

Correct Answer:- Option-B

6:-Posner Schlossman syndrome is characterised by 

A:-chronic low grade iritis
B:-extensive peripheral anterior synechiae 
C:-stellatekeratic precipitates
D:-few aqueous cells & keraticprecipates 

Correct Answer:- Option-D

7:-The following statements are true about cilioretinal artery except 

A:-cilioretinal artery is present in about 30% individuals
B:-cilioretinal artery occlusion may occur in combination with AION 
C:-cilioretinal artery is a branch of ophthalmic artery
D:-cilioretinal artery occlusion may occur in combination with CRVO 

Correct Answer:- Option-C

8:-Selective laser Trabeculoplasty is a good option in the treatment of 

A:-Primary angle closure glaucoma
B:-Primary open angle glaucoma 
C:-Angle recession glaucoma
D:-Congenital glaucoma 

Correct Answer:- Option-B

9:-Minimal invasive glaucoma surgery includes all except 

A:-Express shunt
B:-i stent 
C:-AADI
D:-xen gel implant 

Correct Answer:- Option-C

10:-Congenital stationary night blindness is a feature of 

A:-Lebers congenital amaurosis
B:-Fundus albipunctatus 
C:-Usher syndrome
D:-Retinitis punctataalbescens 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email