MCQs on Ophthalmology - 8

1:-All of the following are true regarding the lacrimal drainage system except 

A:-Positive Jones dye test implies physiological functioning of the system
B:-soft stop is characteristic of canalicular obstruction 
C:-In lacrimal pump failure, Jones dye test is negative 
D:-lipiodal is the agent used in scintillography

Correct Answer:- Option-D 

2:-Regarding Anisocoria,

A:-Increased anisocoria in dim light implies abnormality of the smaller pupil 
B:-vermiform movements of pupil is seen in Horner's syndrome
C:-Physiological anisocoria is seen in 10% of population
D:-In longstanding Adie's pupil, the pupil appears to be larger in size 

Correct Answer:- Option-A

3:-CT vesus MRI, All of the following are true except 

A:-CT has faster image acquisition time
B:-CT shows artefacts from dental amalgam & bone 
C:-MRI can display images in any anatomical plane
D:-In MRI, bright signal within vessel indicates blood flow 

Correct Answer:- Option-D

4:-The commonest type of intraocular tumour is 

A:-melanoma
B:-retinoblastoma 
C:-lymphoma
D:-metastatic neoplasm 

Correct Answer:- Option-D

5:-A 35 year old woman presents with an asymptomatic dome shaped orange mass in the midperipheral fundus with overlying exudative retinal detachment. A scan USG shows high anterior spike with high internal reflectively. What is the most probable diagnosis?

A:-Posterior scleritis
B:-Choroidal metastasis
C:-Amelanotic choroidal melanoma
D:-Circumscribed choroidal hemangioma 

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following neoplastic lesions of the conjunctiva is most likely to be associated with a systemic neoplastic disease?

A:-Ocular surface squamous neoplasia 
B:-Conjunctival papilloma
C:-Conjunctival lymphoma 
D:-Conjunctival melanoma 

Correct Answer:- Option-C

7:-Bull's eye maculopathy is a feature of all except 

A:-Cone dystrophy
B:-Stargardt's disease 
C:-Toxic maculopathy 
D:-High myopia

Correct Answer:- Option-D

8:-In subluxated lenses, the following are true except 

A:-inverse glaucoma is a feature of microspherophakia
B:-accommodation is lost in Homocystinuria
C:-Oil drop sign seen in anterior dislocation of clear lens
D:-subluxation is typically upward in Weil- Marchesani syndrome 

Correct Answer:-Option-D

9:-In corneal graft rejection, the following are true except 

A:-risk of rejection is higher with large grafts
B:-small grafts give rise to astigmatism
C:-early graft failure (within first week) is mainly due to rejection 
D:-lower risk of rejection in lamellar keratoplasty

Correct Answer:- Option-C

10:-Recurrent corneal erosions is a feature of 

A:-Macular dystrophy
B:-Cogans microcystic dystrophy 
C:-Fuchs dystrophy
D:-Posterior polymorphous dystrophy 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email