MCQs on Companies Act -16

1. The judgement in the case of Foss Vs Hurbottle lays down the principle of ……

(a)rule of majority 
(b)constructive notice
(c)indoor management 
(d)public notice

Answer: (a)

2. All those who are dealing with the company are expected to know the contents of the memorandum and articles. This doctrine is called……………………..

(a)rule of majority 
(b)constructive notice
(c)indoor management 
(d)public notice

Answer: (b)

3. The famous case of Royal British Bank Vs Turquand laid down the rule of………….

(a)rule of majority 
(b)constructive notice
(c)indoor management 
(d)public notice

Answer: (c)

4. The new section 60A relates to…………

(a) memorandum of association 
(b)articles of association
(c)prospectus 
(d)shelf prospectus

Answer: (d)

5. The office of the director becomes vacant if he fails to obtain his qualification shares within …………..months.

(a)6 
(b)3 
(c)2 
(d)5

Answer: (c)

6. The management of every company is controlled by ………………..

(a)manager 
(b)secretary 
(c)director 
(d)none of these

Answer: (c)

7. As per Sec.274, a person shall not be appointed as director if he is found to be of unsound mind by………

(a)manager 
(b)a court of competent jurisdiction
(c)board of directors 
(d)none of these

Answer: (b)

8. As per Sec 260, the additional directors are entitled to hold office only upto next ………… meeting

(a) board 
(b)annual general
(c)departmental 
(d)statutory

Answer: (b)

9.A director who is interested in any transaction of the company is bound to disclose his interest to………

(a)manager 
(b) secretary 
(c)employees 
(d)board of directors

Answer: (d)

10. Any breach of duty in the conduct of the company’s affairs which causes loses to the company is called

(a)misfeasance 
(b)negligence
(c)breach of fiduciary duty 
(d)mala fide acts

Answer: (a)

More MCQs on Companies Act

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email