MCQs on Anesthesiology - 1

1:-All of the following are goals for early resuscitation in trauma except

A:-Maintain systolic blood pressure between 80 to 100 mm Hg
B:-Maintain platelet count more than 1,00,000 per high power field
C:-Maintain prothrombin and partial thromboplastin times within normal range 
D:-Maintain normal serum ionized calcium

Correct Answer:- Option-B

2:-During triage in mass casualty patients that require immediate attention are triaged under which colour 

A:-Green
B:-Yellow 
C:-Red 
D:-White

Correct Answer:- Option-C

3:-Which component of the triple manoeuvre to maintain airway patency is used in a polytrauma patient 

A:-Head tilt
B:-Chin lift 
C:-Jaw thrust
D:-All of the above 

Correct Answer:- Option-C

4:-Treatment of choice in a patient having atrial fibrillation with ischaemic chest pain and hypotension is 

A:-Cardioversion
B:-Beta Blocker 
C:-Amiodarone
D:-Anticoagulation 

Correct Answer:- Option-A

5:-Minimum time required for neurologic prognostication in post arrest cardiac care is 

A:-24 hrs
B:-48 hrs 
C:-72 hrs
D:-96 hrs

Correct Answer:- Option-C

6:-Dose of vasopressin in cardiac arrest is

A:-80 units to replace first or second dose of epinephrine 
B:-40 units to replace first or second dose of epinephrine 
C:-20 units to replace first or second dose of epinephrine 
D:-10 units to replace first or second dose of epinephrine 

Correct Answer:- Option-B

7:-Potentially reversible causes of cardiac arrest include 

A:-Hypovolemia
B:-Hypoxia
C:-Tension pneumothorax 
D:-All of the above 

Correct Answer:- Option-D

8:-Antiarrhythymic of choice in arrhythmia resistant to defibrillation after epinephrine administration is 

A:-Adenosine
B:-Amiodarone 
C:-Lignocaine 
D:-Magnesium

Correct Answer:- Option-B

9:-Elevated anion gap metabolic acidosis is caused by all the following except

A:-Rental tubular acidosis 
B:-Lactic acidosis
C:-Methanol poisoning 
D:-Salicylate poisoning

Correct Answer:- Option-A

10:-All the following are causes of metabolic acidosis except

A:-Hypovolaemia 
B:-Septic Shock
C:-Severe Hypoxia 
D:-Hypoalbuminemia

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email