MCQs on Anesthesiology - 2

1:-Which of the following is an unpaired cartilage forming larynx 

A:-Cricoid cartilage
B:-Arytenoid cartilage 
C:-Corniculatecartilage 
D:-Cuneiform cartilage

Correct Answer:- Option-A

2:-Suprascapular nerve arises from 

A:-Posterior cord of brachial plexus
B:-Lower trunk of brachial plexus 
C:-Upper trunk of brachial plexus 
D:-Medial cord of brachial plexus 

Correct Answer:- Option-C

3:-Anatomic dead space for a 70 kg man is approximately 

A:-70 ml
B:-100 ml 
C:-140 ml 
D:-240 ml

Correct Answer:- Option-C

4:-Cerebrospinal fluid is produced from 

A:-Choroid plexus
B:-Arachnoid villi
C:-Foramen Munroe 
D:-Foramen Lluschka

Correct Answer:- Option-A

5:-The extent of sympathectomy following spinal anaesthesia is described as extending

A:-2 to 6 dermatomes above sensory block level 
B:-2 to 6 dermatomes below sensory block level 
C:-1 to 2 dermatomes above sensory block level 
D:-1 to 2 dermatomes below sensory block level 

Correct Answer:- Option-A

6:-Hydrolysis by plasma cholinesterases is the primary elimation route for all the following drugs except 

A:-Succinylcholine
B:-Mivacurium 
C:-Procaine
D:-Lignocaine

Correct Answer:- Option-D

7:-Which of the following drug is contraindicated in patients with porphyria 

A:-Thiopentone Sodium
B:-Propofol 
C:-Ketamine
D:-Midazolam

Correct Answer:- Option-A

8:-Megaloblastic anemia can occur in patients with prolonged exposure to 

A:-Cyclopropane
B:-Nitrous Oxide 
C:-Halothane
D:-Sevoflurane

Correct Answer:- Option-B

9:-Reversal agent for Recuronium is 

A:-Naloxone
B:-Sugammadex 
C:-Flumazenil
D:-Atipamezole

Correct Answer:- Option-B

10:-At constant temperature, the volume of a fixed amount of a perfect gas varies inversely with its pressure. This law is known as

A:-Charles' law
B:-Gay Lussac's law 
C:-Avagadro's law 
D:-Boyle's law

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email