MCQs on Anesthesiology - 10

1:-Train of four ratio fade indicates 

A:-Control response
B:-Partial non depolarizing block 
C:-Partial depolarizing block
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-B

2:-Child torcutte Pugh classification includes except

A:-Ascites 
B:-Bilirubin 
C:-Albumin 
D:-ALT

Correct Answer:- Option-D

3:-Relationship between pressure within a sphere and the tension in the wall is described by 

A:-Laplace's law
B:-Delton's law 
C:-Poiscuille's law 
D:-Fick's law

Correct Answer:- Option-A

4:-Following muscles are used for inspiration except 

A:-Diaphragm
B:-Scalene muscles
C:-Internal intercostal muscles 
D:-External intercostal muscles 

Correct Answer:- Option-C

5:-The p50 (the partial pressure of oxygen in blood at which 50% hemoglobin is saturated with oxygen) for normal adult hemoglobin is

A:-5 mm Hg 
B:-15 mm Hg 
C:-47 mm Hg 
D:-27 mm Hg

Correct Answer:- Option-D

6:-Smoking cessation on the day before surgery results in which of the following effects 

A:-Decreased postoperative respiratory complications
B:-Decreased carboxyhemoglobin concentrations 
C:-Decreased need for post operative ventilation
D:-Decreased Sputum volume 

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following volatile anesthetic is the most potent depressant of the normal baroreceptor response 

A:-Sevoflurane
B:-Halothane 
C:-Isoflurane 
D:-Desflurane

Correct Answer:- Option-B

8:-During liver transplantation on a 56 year old man the Thromboelastograph (TEG) tacing showed fibrinolysis. The parameter of TEG measuring clot strength is

A:-R value
B:-Alpha angle
C:-Maximum Amplitude (MA) 
D:-K Value

Correct Answer:- Option-C

9:-Which of the following criteria is assessed as part of the modified Aldrete Scoring System 

A:-Respiration
B:-Pain
C:-Nausea and vomitting 
D:-Surgical bleeding 

Correct Answer:- Option-A

10:-The pin index safety system for carbon dioxide is 

A:-1.5
B:-2.5
C:-1.6
D:-2.6

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email