MCQs on Anesthesiology - 9

1:-Which of the following characteristics is more typical of infant airway compared to adult airway 

A:-Larynx is located more caudad in the neck
B:-Smaller tongue relative to the oral cavity
C:-Narrowest portion of the trachea is at the level of the vocal cords 
D:-Vocal cords have more caudad and anterior attachment

Correct Answer:- Option-D

2:-According to the Glasgow coma scale, spontaneous eye opening has a score of 

A:-5
B:-4
C:-3
D:-2

Correct Answer:- Option-B

3:-Stewart Fencl approach as Analytical tool in acid-base chemistry is a .....

A:-Descriptive approach
B:-Semi Quantitative approach 
C:-Quantitative approach
D:-Qualitative approach 

Correct Answer:- Option-C

4:-All the following are measures to monitor cerebral metabolism except

A:-Intra cerebral `PO_(2)` monitor 
B:-Jugular venous oxymetry
C:-Trans-cranial Doppler
D:-Near infra-red spectroscopy (NIRS) 

Correct Answer:- Option-D

5:-All the following are causes of increase in partial pressure of end tidal `CO_(2)` except

A:-Fever
B:-Pulmonary embolism
C:-Malignant hyperthermia 
D:-Thyrotoxicosis

Correct Answer:- Option-B

6:-Mixed venous `O_(2)` saturation (`SvO_(2)` ) is the oxygen saturation of blood at the 

A:-Proximal pulmonary artery
B:-Proximal pulmonary vein 
C:-Right atrium
D:-Superior vena cava 

Correct Answer:- Option-A

7:-Bispectral index (BIS) 80 means 

A:-General Anesthesia
B:-Light/Moderate sedation
C:-Awake state
D:-Burst suppression 

Correct Answer:- Option-B

8:-Cannon 'a' wave in cvp monitoring is seen in 

A:-Atrioventricular dissociation
B:-atrial fibrillation 
C:-tricuspid stenosis
D:-pericardial constriction 

Correct Answer:- Option-A

9:-ECG changes in hyperkalemia except

A:-Tall, peaked T waves 
B:-Prolonged PR interval 
C:-elevation of U wave 
D:-Widened QRS

Correct Answer:- Option-C

10:-Anaesthetic drugs that trigger malignant hyperthermia except

A:-Succinyl choline 
B:-Rocuroronium 
C:-sevofluorane
D:-Halothane

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email