MCQs on Anesthesiology - 8

1:-Which of the following is not an exclusion criteria for robotically assisted endoscopic CABG 

A:-Severe aortic and mitral valve disease
B:-Morbid obesity
C:-Severe peripheral vascular disease 
D:-Ejection fraction <40%

Correct Answer:- Option-D

2:-Obstructive sleep apnea is defined as

A:-Episodic complete cessation of airflow during breathing for 10 seconds or longer occurring 5 or more times per hour of sleep with decrease of at least 4% in oxygen saturation

B:-Episodic complete cessation of airflow during breathing for 15 seconds or longer occurring 5 or more times per hour of sleep with decrease of at least 5% in oxygen saturation

C:-Episodic complete cessation of airflow during breathing for 10 seconds or longer occurring 10 or more times per hour of sleep with decrease of at least 4% in oxygen saturation

D:-Episodic complete cessation of airflow during breathing for 15 seconds or longer occurring 10 or more times per hour of sleep with decrease of at least 5% in oxygen saturation

Correct Answer:- Option-A

3:-Clinical criteria for diagnosing metabolic syndrome include the all of the following except

A:-Abdominal obesity 
B:-Raised triglycerides
C:-Raised HDL cholesterol 
D:-Hypertension

Correct Answer:- Option-C

4:-Anaesthetic drug dosing is based on ideal body weight for all the following drugs except

A:-Propofol 
B:-Midazolam
C:-Vecuronium 
D:-Remifentanil

Correct Answer:- Option-B

5:-Which of the following coagulation factors is decreased during pregnancy 

A:-VII
B:-XI
C:-IX
D:-X

Correct Answer:- Option-B

6:-What is the change that occurs to central venous pressure during pregnancy 

A:-Unchanged
B:-Increased by 5%
C:-Increased by 10%
D:-Decreased by 5% 

Correct Answer:- Option-A

7:-The largest increase in cardiac output occurs during which phase of pregnancy 

A:-Second trimester
B:-Thrid trimester
C:-First stage of labour
D:-Immediately after delivery 

Correct Answer:- Option-D

8:-In massive obstetric haemorrhage the ratio of blood products to be transfused is 1 platelet plasmapheresis for every units of PRBCs

A:-1-2
B:-2-4
C:-4-6
D:-6-8

Correct Answer:- Option-C

9:-Which of the following drugs has minimal placental transfer 

A:-Volatile anaesthetics
B:-Benzodiazepines 
C:-Local anaesthetics 
D:-Heparin

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is a major criteria for diagnosis for fat embolism 

A:-Respiratory insufficiency
B:-Pyrexia
C:-Tachycardia 
D:-Jaundice

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email