MCQs on Anesthesiology - 7

1:-The trachea begins at the level of the cricoid cartilage and extends to the carina at the level of the

A:-6th thoracic vertebra
B:-5th thoracic vertebra 
C:-4th thoracic vertebra 
D:-3rd thoracic vertebra 

Correct Answer:- Option-B

2:-Sternomental distance of less than cm are associated with difficult intubation 

A:-16 cm
B:-15.5 cm 
C:-14 cm 
D:-12.5 cm

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is not true about preoxyenation

A:-An end tidal oxygen concentration greater than 85% maximizes apnea time 
B:-Is essential in rapid sequence induction
C:-May be given by tidal volume ventilation through facemask for 3 minutes 
D:-May be given by 8 vital capacity breaths over 60 seconds

Correct Answer:- Option-A

4:-The glossopharyngeal nerve supplies all of the following except

A:-Posterior third of the tongue
B:-Anterior surface of the epiglottis 
C:-Vallecula
D:-Glottic surface of the epiglottis 

Correct Answer:- Option-D

5:-Recovery from blockade following spinal anaesthesia occurs in the following order 

A:-Motor, touch, pinprick, cold
B:-Motor, touch, cold, pinprick 
C:-Cold, pinprick, touch, motor 
D:-Cold, touch, pinprick, motor 

Correct Answer:- Option-A

6:-All of the following are essential components of the circle system except

A:-Inspiratory and expiratory unidirectional valves 
B:-Oxygen analyzer
C:-Adjustable pressure limiting valve
D:-Canister containing carbon dioxide absorbent 

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following summarizes the relative efficiency of the mapleson systems for spontaneous ventilation to prevent rebreathing

A:-DFE>BC>A 
B:-CB>A>DFE 
C:-A>DFE>CB 
D:-A>CB>DFE

Correct Answer:- Option-C

8:-Pharyngeal function is restored to normal when adductor pollicis TOF function is 

A:->0.6
B:->0.7
C:->0.8
D:->0.9

Correct Answer:- Option-D

9:-In the ambulatory surgical setting the most significant cause of delayed discharge is 

A:-Postoperative pain
B:-Nausea and vomiting 
C:-Cognitive dysfunction 
D:-Hypertension

Correct Answer:- Option-A

10:-The most vulnerable organ to laser is 

A:-Heart
B:-Eye 
C:-Skin 
D:-Lungs

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email