MCQs on Tourism and Tourism Management - 13

1. The implementation of the principles of sustainable tourism stipulated by the UNWTO are the responsibilities of

(A) The Central Government

(B) The District Administration

(C) The State Government

(D) The Non-governmental Organisation

Answer: (B)

2. The Shri Mata Vaishno Devi Shrine is one of the well-known “Shakti” Sites in Jammu Kashmir and is managed

(A) Jointly by State and Central Government

(B) By State Government and the Shrine Board

(C) By Autonomous Board

(D) By District Administration

Answer: (C)

3. The gap in the national tourism policy can be minimized if

I. Evaluation of short comings of past policies is carried out

II. Feasibility study with focus on positive and negative impacts of policy implementations.

III. Centralized and controlled approaches are eliminated.

IV. Views of Political Leaders are considered for implementation

(A) I, II and III are correct

(B) I and II are correct

(C) II and III are correct

(D) I and III are correct

Answer: (A)

4. Indicate which of the following item(s) are liabilities:

I. Interest owned by a hotel on loan.

II. Interest owed to the hotel forlate payments.

III. Account receivable

IV. A building owned by the hotel.

(A) I

(B) II and III

(C) I and III

(D) I, II and IV

Answer: (C)

5. Which was the year that the first systematic definition of tourist was defined at the WTO Conference at Rome?

(A) 1972

(B) 1987

(C) 1980

(D) 1963

Answer: (D)

6. Which one of the following Commissions first defined tourists in the U.S.A. in 1973?

(A) National Travel, Recreational Review Commission

(B) National Tourism Statistics and Compilation Commission

(C) National Tourism Resource and Review Commission

(D) National Travel Research and Review Commission

Answer: (C)

7. The Government of India has adopted the definition of tourism from the

(A) United Nations World Tourism Organisation

(B) World Tourism and Travel Councils

(C) United Nations Statistical Commission

(D) Pacific Area Travel Associations

Answer: (C)

8. ‘Life of Pi’ is related to

(A) Film to promote tourism in India

(B) Film to promote tourism in Nagaland

(C) Film to promote tourism in Myanmar

(D) Film to promote tourism in China

Answer: (D)

9. M.T.A. stands for

(A) Medical Tourist Association

(B) Medical Tourism Association

(C) Medical Travel Association

(D) Medical Treatment Abroad Association

Answer: (B)

10. This consists of two lists of place and institutions and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Place)      List – II (Institution)

i. Uttarkashi         1. Jawahar Institute of Mountaineering

ii. Darjeeling        2. Atal Bihari Vajpai Institute of Mountaineering and Allied Sports

iii. Pahalgam        3. Himalayan Institute of Mountaineering

iv. Manali             4. Nehru Institute of Mountaineering

Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (1) (4) (3)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email