MCQs on Tourism and Tourism Management - 12

1. Assertion (A): Travel agents are now reinventing themselves as consultants.
Reason (R): The development of technology has automated many functions of travel agent.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct, but(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

2. Which amongst the following is not a water bird sanctuary?

(A) Nal Sarovar near Ahmedabad

(B) Point Callimere in Tamil Nadu

(C) Bharatpur in Rajasthan

(D) Karnala near Mumbai

Answer: (D)

3. Which city in India is famous for the Dussehra Festival?

(A) Mumbai

(B) Chennai

(C) Mysore

(D) New Delhi

Answer: (C)

4. This consists of two lists of the gardens and their locations. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List-I                                    List-II

(Garden)                            (Location)

(i) Jubilee Park             (1) Chandigarh

(ii) Shalimar Bagh        (2) Kodaikanal

(iii) Bryant Park            (3) Jamshedpur

(iv) Rock Garden           (4) Srinagar

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (4) (1)

(B) (4) (1) (2) (3)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (C)

5. For practicising ‘Aero Sports’ at a place, there is need of

I. Ascending Column of air

II. Low Air Pressure

III. Wind Direction

IV. High Air Pressure

(A) I, II, III are correct

(B) II & III are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (A)

6. Which islands are opened for foreign tourists among the Lakshadweep island group?

I. Bangaram

II. Kadmat

III. Minicoy

IV. Andrott

(A) I, II, III are correct

(B) II, III are correct

(C) I, II are correct

(D) All are correct

Answer: (C)

7. This consists of two lists of National Parks / Wild Life Sanctuaries and nearest towns. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List-I                                                 List-II

(National Parks / 
Wild life Sanctuaries)                (Nearest Town)

(i) Jim Corbett                              (1) Mysore

(ii) Rajaji                                        (2) Jaipur

(iii) Sariska                                    (3) Ram Nagar

(iv) Kabini                                      (4) Haridwar

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (3) (4) (2) (1)

(C) (2) (3) (4) (2)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (B)

8. Assertion (A): All Indian Airports have Red and Green Channel.

Reason (R): Tourists with valuable articles should go through Red channel.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (D)

9. Calculate the flying time if a flight leaves Chennai (+05.30 hrs) at 8.55 hrs on Monday and arrives Hong Kong (+08.00 hrs) at 16.55 hrs on Monday.

(A) 5.30 hrs

(B) 4.30 hrs

(C) 6.30 hrs

(D) 7.30 hrs

Answer: (A)

10. If a person purchases a ticket in Frankfurt and starts his journey from Frankfurt International Airport, it is a transaction

(A) SITI

(B) SOTI

(C) SITO

(D) SOTO

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email