MCQs on Tourism and Tourism Management - 14

1. This consists of two lists of tourism system and their significances

List-I                                              List-II
(Contributor)                              (Model)

(i) Leiper                           (1) Economical components of tourism

(ii) Gunn                            (2) Psychological factors

(iii) Mill and Morrison    (3) Geographical components of tourism

(iv) Murphy                       (4) External environment model

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (3) (2) (4)

(B) (3) (4) (1) (2)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (B)

2. The 2002 National Tourism Policy of India was formulated with the representation from

I. National and regional trade associations.

II. Noted social activists and environmentalists.

III. Senior officers from various ministries of Government of India.

IV. Members of the Community around the destinations.

(A) I and III are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) I and II are correct.

Answer: (C)

3. American Plan, European plan, Modified American Plan and Continental Plan are the

(A) package developed by tour operators.

(B) Room tariff package developed by hoteliers.

(C) Food and transport package developed by travel agents.

(D) Travel package developed by the airlines.

Answer: (B)

4. “CVGR” is a terminology used in accommodation sector to indicate

(A) Cumulative Variable Gross Ratio

(B) Company Variable Group Ratio

(C) Company Volume Group Register

(D) Company Volume Group Reservation

Answer: (D)

5. Assertion (A): Creating sub brands technique that was developed in the hotel groups / chains for attracting various tourist segments.

Reason (R): “Fortune” and “Vivanta” are the budget category hotels of Welcome group and Taj group of hotels.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

6. Assertion (A): Cocktails and mock tails are included in the bar menu to create variety and choices in the bar menu.

Reason (R): Cocktails and mock tails are included in the bar menu for alcoholic and non-alcoholic guests.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

7. Classification of hotels are the carried out by

(A) Department of Tourism, Government of India

(B) Federation of Hotel and Restaurant Association of India.

(C) India Tourism Development Corporation

(D) State Department of Tourism

Answer: (A)

8. The ‘European Plan’ in hotels includes

(A) Room tariff which excludes meals

(B) Room tariff which includes meals

(C) Room tariff which includes breakfast

(D) Room tariff which includes lunch or dinner

Answer: (C)

9. This consists of two lists of holidays and package concept. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

        List-I                                     List-II

(i) Welcome break              (1) Time share concept

(ii) Mahindra holidays       (2) Accommodation package

(iii) Palace on wheels         (3) Cox and Kings

(iv) DuniyaDekho               (4) RTDC & Indian railway

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (1) (4) (3)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (3) (4) (1) (2)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (A)

10. In tourism marketing “Destination facilities” consider to be an element of

(A) Core benefit

(B) Generic product

(C) Expected product

(D) Augmented product

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email