MCQs on Tourism and Tourism Management - 15

1. Identify the odd one from the following:

(A) Ross Island

(B) Viper Island

(C) Havelock Island

(D) Kavaratti Island

Answer: (D)

2. Padmanabhapuram Palace is located in the State of

(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Karnataka

Answer: (A)

3. This consists of two lists of statements and terms. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

 List – I (Term)

 List – II (Statements)

 i. Bistro

1. Provide straight line of counters containing a variety of hot and cold dishes. The counters are segregated according to the type of dishes offered – hot, cold, appetizers, soups, bread, sandwiches, entrees, salads.

 ii. Brasserie

2. Formal restaurant serves drinks, single dishes and other meals one can have just a drink or coffee.

 iii. Coffee shop

3. Small restaurant that serves simple moderately priced meals and wine. Braised meats usually served. Service is informal and quick may not have a printed menu.

 iv. Cafeteria

4. Restaurant that mainly serves snacks and beverages 24 hours a day, however it may serve all the three meals.

 
Codes:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (1) (3) (2) (4)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

4. “Franchise Agreement” for a restaurant is

(A) an authorization given for making, transporting and serving prepared food.

(B) an agreement based on trade by buyers and sellers.

(C) an authorization given by one company to another to sell its unique product and services.

(D) a management tool used to reward employees working in a restaurant for achieving goals.

Answer: (C)

5. ‘Silver Service’ is implemented in a

(A) Fast food outlet

(B) Coffee shop

(C) Fine dining restaurant

(D) Carvery

Answer: (C)

6. Which one of the following is an example of commercial non-residential catering outlet?

(A) Motel

(B) Coffee shop

(C) Hotel

(D) Resort

Answer: (B)

7. Gueridon service is a

(A) Provision of accommodation and meals for a certain number of days to promote sales.

(B) Set of fixed menus for a set period, which are repeated for a particular period

(C) Form of food service provided by restaurants using a trolley equiped to prepare, cook and serve food in direct view of the guests.

(D) Is a method of serving food with spoon and fork from the left hand side of the guest.

Answer: (C)

8. According to Hindu mythology, which land was created by the axe of Lord Parshurama?

(A) Gujarat

(B) Goa

(C) Kerala

(D) Rameshwaram

Answer: (C)

9. The maximum dimensions (the sum of the three dimensions) of all carry on baggage should not exceed

(A) 115 cm

(B) 105 cm

(C) 125 cm

(D) 85 cm

Answer: (A)

10. Calculate the flying time if a flight leaves Bangkok (+0700 hrs) at 0040 hrs and arrives Budapest (+0200 hrs) at 0615 hrs.

(A) 08.25 hrs

(B) 12.45 hrs

(C) 10.35 hrs

(D) 14.25 hrs

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email