MCQs on Tourism and Tourism Management - 16

1. A Central Tourist Advisory Committee in India was constituted in the year

(A) 1950

(B) 1960

(C) 1970

(D) 1980

Answer: (A)

2. The Department of Tourism (Government of India) under the Ministry of Transport and Communication was created in the year

(A) 1948

(B) 1958

(C) 1968

(D) 1978

Answer: (B)

3. In which Five Year Plan, no funds were allocated for Tourism Development in Indi?

(A) First

(B) Third

(C) Fifth

(D) Sixth

Answer: (A)

4. For the creation of accommodation, transportation and recreational facilities at key tourist centres, separate funds were allocated under which Five Year Plan of India?

(A) First Five Year Plan

(B) Second Five Year Plan

(C) Third Five Year Plan

(D) Fourth Five Year Plan

Answer: (B)

5. Tourism was accorded the status of an industry in which Five Year Plan of India?

(A) Sixth

(B) Seventh

(C) Eighth

(D) Ninth

Answer: (B)

6. The Tourism Finance Corporation of India was established in the year

(A) 1985

(B) 1986

(C) 1987

(D) 1989

Answer: (D)

7. Exchange of ‘interest obligations between two parties” refers

(A) Interest swaps

(B) Currency swaps

(C) Currency option

(D) Interest rate futures

Answer: (A)

8. Tactical Planning refers to

(A) Short range planning

(B) Emphasizes current operations planning

(C) Planning for one year or less

(D) All of the above

Answer: (D)

9. Mr. Hector Ceballos-Lascurain is credited for coining which term?

(A) Ecotourism

(B) Nature tourism

(C) Sustainable tourism

(D) Sex tourism

Answer: (A)

10. The trail blazing research publication “Tourism Ecotourism and Protection areas” was published in 1996 by

(A) U.N. World Tourism Organisation

(B) World Conservation Union

(C) World Conservation Organisation

(D) World Wildlife Fund

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email