MCQs on Tourism and Tourism Management t- 17

1. Which section of waterways are declared as National Waterway?

I. Allahabad – Haldia

II. Sadia – Dhubri

III. Kottapuram – Kollam

IV. Jabalpur – Surat

(A) I, II & III are correct

(B) II & III are correct

(C) None of the above is correct

(D) All of the above are correct

Answer: (A)

2. Arrange the following Global Distribution Systems based on the year of its introduction:

I. SABRE

II. SMART

III. AMADEUS

IV. WORLD SPAN

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)

3. Following countries come under IATA Traffic Conference Area – I

I. U.S.A.

II. Greenland

III. Iceland

IV. Russia

(A) I and III are correct

(B) I and II are correct

(C) III and IV are correct

(D) I and IV are correct

Answer: (B)

4. Which countries are not part of the European Union, but member of Schengen VISA?

(A) Finland and Denmark

(B) United Kingdom and Portugal

(C) Norway and Iceland

(D) Spain and Greece

Answer: (C)

5. Travel propensity is a measure of

(A) The percentage of a population engaging in tourism

(B) The ratio of day trip to overnight visits.

(C) Tourism market share of a country

(D) Frequency of travel of a population

Answer: (D)

6. Which Sea attracts over 160 million tourists a year?

(A) Mediterranean Sea

(B) Caribbean Sea

(C) South China Sea

(D) Caspian Sea

Answer: (A)

7. Which of the following is not a London based airport?

(A) South Hampton

(B) Heathrow

(C) Gatwick

(D) Stansted

Answer: (A)

8. “Petra” one of the seven wonders is located in

(A) Syria

(B) Lebanon

(C) Jordon

(D) Israel

Answer: (C)

9. This consists of two lists of air ports and city and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Airport)                                   List – II (City)

i. Swami Vivekananda Airport               1. Ranchi

ii. Birsa Munda Airport                           2. Raipur

iii. Chaudhary Charan Singh Airport   3. Varanasi

iv. Lal Bahadur Shastri Airport             4. Lucknow

Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (2) (1) (4) (3)

(D) (4) (2) (1) (3)

Answer: (C)

10. Which pairs are correctly matched?

List – I (Airlines)       List – II (Headquarter)

I. Cathay Pacific           1. Sharjah

II. Lufthansa                 2. Cologne

III. Emirates                 3. Hong Kong

IV. KLM                         4. Amsterdam

Codes:

(A) I & III are correct.

(B) II & IV are correct

(C) All are correct

(D) None of them are correct

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email