MCQs on Tourism and Tourism Management - 18

1. Which one of the following is not correctly stated?

(A) Eco tourism is an important form of nature based tourism.

(B) Eco tourism is community oriented and driven.

(C) Eco tourism is government led and private sector controlled.

(D) Eco tourism is an important form of sustainable tourism.

Answer: (C)

2. Which one of the following is correctly stated?

(A) Carrying capacity is measured on the basis of expectation of visitors.

(B) Carrying capacity is measured on the basis of the perception of the visitors.

(C) Carrying capacity is carried out on the basis of facilities and amenities.

(D) Carrying capacity is estimated by taking into tourist foot falls.

Answer: (D)

3. Identify the correct sequential order of the authors given these definitions:

(a) Travelling to relatively undisturbed and uncontaminated natural areas ……… cultural manifestations.

(b) The intricate relationship between tourists, environment and culture ……… Eco tourism.

(c) Tourism that involves travelling to relatively undisturbed natural areas ……… (Both of the past and the present) found in these areas.

(d) Alternative tourism is an umbrella term covering a range of new forms of tourism ………the perceived costs of mass tourism.

Authors:

1. Ceballos – Lascurian

2. Hetzer

3. UNWTO

4. Mowforth and munt

Codes:

         a b c d

(A) (1) (4) (3) (2)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (2) (3) (4) (1)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (B)

4. Assertion (A): Inclusive tourism– an innovative concept that aims at providing ample scope for socioeconomic development and ecological conservation there by minimizing negative impacts and optimizing positive impacts.

Reason (R): Eradication of poverty, unemployment, malnourishment and ignorance can be possible when tourism development is well defined and timely implemented.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

5. Assertion (A): Responsible tourism aims at promoting conservation, community participation and sustainable development.

Reason (R): Tourism destinations are intended to enforce principles of sustainable tourism like minimization of negative impacts, conservation of resources, equitable distribution of tourism revenue and expansion of tourism facilities and amenities.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Trident hotel and Ginger hotel are the budget category hotels belonged to two major chains.

Reason (R): To provide wide range of room inventory for tourists.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

7. Indian Tobacco Company, a fortune 500 Company has its diversified interest in

(A) Tobacco and real estates

(B) Hotels and agri products

(C) Automobiles and Heavy industry

(D) Travel and tour operations

Answer: (B)

8. Persons of Indian Origin (PIO) Card are not permitted if the applicant’s parents / grandparents belonged to

I. Pakistan

II. Sri Lanka

III. Nepal

IV. Bhutan

(A) I, II & III are correct.

(B) II & III are correct.

(C) I & IV are correct.

(D) All are correct.

Answer: (D)

9. Which places are included in the itinerary of ‘Deccan Odyssey’ train?

I. Goa

II. Pune

III. Aurangabad

IV. Sindhudurg

(A) I, II & III are correct.

(B) I & II are correct.

(C) I & III are correct.

(D) All are correct.

Answer: (D)

10. This consists of two lists of Name of Cities and Traffic Conference Areas. The Candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                        List – II

(Name of Cities)      (T.C. Area)

a. Los Angles               1. III

b. Helsinki                   2. II

c. Luzon city                3. I

d. Jakarta                     4. III

Codes:

      a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 3 2 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email