MCQs on Tourism and Tourism Management - 19

1. Arrange the following in the order in which they appeared. Use the code given below:

I. National Committee on Tourism

II. National Strategy for Promotion of Tourism

III. Tourism Finance Corporation

IV. National Action Plan for Tourism

Codes:

(A) IV, III, II, I

(B) I, III, IV, II

(C) II, IV, III, I

(D) I, II, III, IV

Answer: (B)

2. Which one of the following objectives of the National Tourism Policy, 2002 is to provide impetus to the vast rural tourism attractions of India?

(A) First

(B) Third

(C) Fifth

(D) Seventh

Answer: (D)

3. Hospitality dimension of tourism is given much importance for the first time in the history of tourism development in India in which policy?

(A) Tourism Policy 1982

(B) National Action Plan of Tourism 1992

(C) National Tourism Policy 2002

(D) National Strategy for Tourism Promotion

Answer: (C)

4. The concept of hospitality includes the following:

(A) Welcome (Swagat), Information (Suchana)

(B) Facilitation (Suvidha), Safety (Suraksha)

(C) Cooperation (Sahyog), Infrastructure development (Samrachana)

(D) All of the above

Answer: (D)

5. According to Butler, the main approaches to impact mitigation are

(A) changing the tourist type

(B) changing the resource for resistance

(C) curbing tourist numbers

(D) all of the above

Answer: (D)

6. How many times India has been elected to the Chairmanship of the Executive Council of UNWTO?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Answer: (B)

7. Japan International Cooperation Agency (JICA) has signed loan agreements to undertake the Ajanta-Ellora Development and Conservation Project (Phase II). The loan assistance is

(A) 6887 Japanese Yen

(B) 7331 Japanese Yen

(C) 7687 Japanese Yen

(D) 8011 Japanese Yen

Answer: (B)

8. Market Development Assistance Scheme (MDA) administered by the Ministry of Tourism, Government of India, provides financial support to approved tourism service providers for

(A) Sales cum study tour

(B) Participation in fairs/ exhibitions

(C) Publicity through printed material

(D) All of the above

Answer: (D)

9. Assertion (A): Tourism will only flourish given the appropriate conditions. It is an industry which like any other industry requires sophisticated planning and organisation if its full potential is to be realized.

Reason (R): This must be done with the needs of host community as a major focal point.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

10. Which one of the following is not a part of the interactive planning?

I. Includes information feedback, consultation and negotiation.

II. Interaction occurs early on and throughout the planning process with full range of stakeholders.

Codes:

(A) I is correct.

(B) II is correct.

(C) Both I and II are correct.

(D) Both I and II are wrong.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email