MCQs on Animal Husbandry - 1

1:-The most common method used for pasteurisation of packed milk obtained in the market is

A:-HTST system
B:-LTLT system
C:-UHT system
D:-sterilization

Correct Answer:- Option-A

2:-According to PFA rules, cream should contain a milk fat percentage of

A:-10
B:-80
C:-25
D:-99

Correct Answer:- Option-C

3:-A fermented milk product is

A:-butter
B:-channa
C:-khoa
D:-lassi

Correct Answer:- Option-D

4:-High fever up to 106°F, hot swelling at throat and surroundings and difficult respiration are mainly seen in

A:-brucellosis
B:-haemorrhagic septicaemia
C:-tuberculosis
D:-black quarter

Correct Answer:- Option-B

5:-The average daily feed consumption of an adult quail will be

A:-20-30g
B:-30-40g
C:-40-50g
D:-50-60g

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following is not a distinguishing character between a male and female turkey?

A:-males have black beards below the neck
B:-females have black speckles on throat
C:-males are usually heavier than females
D:-males produce a peculiar sound called struting

Correct Answer:- Option-B

7:-The species which is more susceptible to aflatoxicosis is

A:-chicken
B:-quail
C:-duck
D:-turkey

Correct Answer:- Option-C

8:-Vitamin A deficiency in chicken leads to

A:-Crazy chick disease
B:-polyneuritis
C:-curled toe paralysis
D:-nutritional roup
Correct Answer:- Option-D

9:-RDF vaccination in chicken is given at an age of

A:-1-7 days
B:-7-14 days
C:-14-21 days
D:-21-28 days

Correct Answer:- Option-A

10:-Hatchery operations does not include

A:-dubbing
B:-sexing
C:-setting
D:-brooding

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email