MCQs on Animal Husbandry - 2

1:-The capacity of a plant cell to generate a whole plant is called:

A:-Totipotency
B:-Parthenogenesis
C:-Apomixis
D:-Polyembryony

Correct Answer:- Option-A

2:-In DNA, the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:

A:-Glycosidic linkage
B:-Hydrogen bond
C:-Phospho diester linkage
D:-Disulphide bond

Correct Answer:- Option-C

3:-If the tRNA anticodon loop has "UAC" as the anticodon,then which aminoacid will be attached to its "amino acid acceptor end"?

A:-Serine
B:-Tyrosine
C:-glycine
D:-Methionine

Correct Answer:- Option-D

4:-The surgical method of sterilisation in males is:

A:-Vasectomy
B:-Tubectomy
C:-M T P
D:-I U D

Correct Answer:- Option-A

5:-Which among the following is not a characteristic feature of phylum Arthropoda?

A:-Radial symmetry
B:-Jointed appendages
C:-Open circulatory system
D:-Chitinous exoskeleton

Correct Answer:- Option-A

6:-The technique of growing plants without soil, in nutrient solution is known as:

A:-Aqua culture
B:-Micropropagation
C:-Horticulture
D:-Hydroponics

Correct Answer:- Option-D

7:-The pigment that gives red colour to red algae is:

A:-Fucoxanthin
B:-Phycoerythrin
C:-Phycocyanin
D:-Haemoglobin

Correct Answer:- Option-B

8:-The joint between the skull and atlas vertebra is:

A:-Saddle joint
B:-Hinge joint
C:-Fibrous joint
D:-Pivot joint

Correct Answer:- Option-D

9:-Which among the following is the "dihybrid phenotypic ratio" according to Mendelian inheritance?

A:-3:1
B:-1:2:1
C:-9:3:3:1
D:-1:1

Correct Answer:- Option-C

10:-Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:

A:-Genetic drift
B:-Adaptive radiation
C:-Anthropogenic action
D:-Genetic recombination

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email