MCQs on Textile Technology - 1

1:-Which one of the following is the correct order in a DSC heating plot with increasing temperature?

A:-Glass transition, crystallization, melting
B:-Melting, glass transition, crystallization
C:-Crystallization, glass transition, melting
D:-Glass transition, melting, crystallization

Correct Answer:- Option-A

2:-Which one of the synthetic filament properties is not controlled by the drawing?

A:-Orientation
B:-Crystallinity
C:-Birefringence
D:-Molecular weight

Correct Answer:- Option-D

3:-Which one of the following materials has highest strength/weight ratio?

A:-Steel
B:-Nylon
C:-Kevlar
D:-Polyester

Correct Answer:- Option-C

4:-Ziegler-Natta catalyst is essential for the production of

A:-Kevlar
B:-Polypropylene
C:-Acrylic
D:-Cellulose triacetate

Correct Answer:- Option-B

5:-If d is the fibre diameter, air-flow rate through a plug of fibres is proportional to

A:-`sqrt(d)`
B:-d
C:-`d^(2)`
D:- `d^(3)`

Correct Answer:- Option-C

6:-For a square cut polyester staple fibre, length uniformity index is

A:-0.5
B:-0.5128
C:-0.5328
D:-1

Correct Answer:- Option-D

7:-INSTRON® tensile tester works on`INSTRON^(o.)`

A:-CRL principle
B:-CRE principle
C:-CRT principle
D:-CRS principle

Correct Answer:- Option-B

8:-As the time to beak increases

A:-Yarn strength decreases
B:-Yarn strength increase
C:-Yarn strength does not change
D:-Yarn strength first decreases and then increases

Correct Answer:- Option-A

9:-Most suitable test for parachute fabric is

A:-Tensile strip strength
B:-Bursting strength
C:-Tearing strength
D:-Tensile grab strength

Correct Answer:- Option-B

10:-Three verities of cotton fibres of 4.5, 5 and 4.0 micronaire values are blended in weight proportions of 30%, 20% and 50%, respectively. The average micronaire value of mixing is

A:-4.32
B:-4.35
C:-4.40
D:-4.34

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email