MCQs on Textile Technology - 2

1:-Pressure bar in draw frame is used to

A:-Apply pressure to the front top roller.
B:-Apply pressure to the middle top roller.
C:-Control the long fibre movement.
D:-Control the short fibre movement.

Correct Answer:- Option-D

2:-Yarn tension during winding is proportional to the

A:-`(Yarn tex)^(2)`
B:-`sqrt(Yarn tex)`
C:-Yarn tex
D:-` (1)/(Yarn tex)`

Correct Answer:- Option-C

3:-A 3.5 crossing drum means there are

A:-1.75 turns in a double traverse
B:-3.5 turns in a double traverse
C:-7 turns in a double traverse
D:-10.5 turns in a double traverse

Correct Answer:- Option-C

4:-A loom is weaving the design of 1 up 2 down twill. If the loom is running at 240 rpm, the speed of tappet shaft will be

A:-60 rpm
B:-120 rpm
C:-80 rpm
D:-240 rpm

Correct Answer:- Option-C

5:-A Jacquard design is repeating on 20 cm along length and 12 cm along width. If the fabric has 30 ends and 24 picks per cm, the Jacquard capacity is

A:-240
B:-580
C:-360
D:-480

Correct Answer:- Option-C

6:-A loom of 500 cm width is running at 800 picks/min. The weft insertion rate of the loom is

A:-800 m/min
B:-4000 m/min
C:-500 m/min
D:-5000 m/min

Correct Answer:- Option-B

7:-On a Sulzer® projectile loom, the number of projectiles depends on

A:-Projectile mass
B:-Torsion-bar arrangement
C:-Loom width
D:-Projectile length

Correct Answer:- Option-C

8:-Which one of the following phenomena cannot be described by Poisson distribution

A:-Number of warp breakage on a loom
B:-Number of fabric defects / square meter
C:-Number of fibres in the yarn cross-section
D:-Strength of the warp yarn

Correct Answer:- Option-D

9:-If 1 Km of yarn produces 900 m fabric, the yarn crimp in the fabric is

A:-10%
B:-9%
C:-11.1%
D:-10.9%

Correct Answer:- Option-C

10:-Indigo is a

A:-Vat dye
B:-Cationic dye
C:-Acid dye
D:-Disperse dye

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email