MCQs on Textile Technology - 3

1:-In case of air-vortex spinning

A:-All fibres start from the centre of the yarn and run outside.
B:-All fibres start from the surface of the yarn and run inside.
C:-Core fibres are parallel and the sheath fibres are wrapped over the core fibres
D:-Core fibres have a twist direction which is different from the sheath fibres

Correct Answer:- Option-A

2:-In comparison with the ring spun yarn, air-jet spun yarn is

A:-Weaker, stiffer and harder
B:-Stronger, softer and smoother
C:-Weaker, bulkier and harsher
D:-Stronger, hairier and evener

Correct Answer:- Option-A

3:-Feed per nip of comber is around

A:-2 mm
B:-6 mm
C:-12 mm
D:-18 mm

Correct Answer:- Option-B

4:-Self-cleaning action in a comber

A:-Increases with batt weight
B:-Decreases with batt weight
C:-Does not change with batt weight
D:-Decrease with fibre disorientation

Correct Answer:- Option-A

5:-Quality of combing is better in

A:-Forward feed
B:-Backward feed
C:-Mixed feed
D:-Differential feed

Correct Answer:- Option-B

6:-Which machine in the spinning line is termed as necessary evil for producing ring spun yarn?

A:-Card
B:-Comber
C:-Ring frame
D:-Speed frame

Correct Answer:- Option-D

7:-Dyeing of acrylic is carried out by using

A:-Vat dye
B:-Cationic dye
C:-Acid dye
D:-Disperse dye

Correct Answer:- Option-B

8:-Acid dyes are held on fabric by means of

A:-Covalent bond
B:-Vander wall force
C:-Electrostatic force
D:-Electromagnetic force

Correct Answer:- Option-C

9:-Sublimation transfer printing is most suitable for

A:-Cotton
B:-Polyster
C:-Silk
D:-Acrylic

Correct Answer:- Option-B

10:-For printing with reactive dye, most suitable thickener is

A:-Sodium chloride
B:-Sodium hypochlorite
C:-Sodium chlorite
D:-Sodium alginate

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email