MCQs on Textile Technology - 4

1:-Which of the following fibers has excellent elastic recovery?

A:-Cotton
B:-Polyester
C:-Nylon
D:-Viscose

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following fibres has excellent crease resistant?

A:-Cotton
B:-Polyster
C:-Nylon
D:-Viscose

Correct Answer:- Option-B

3:-Birefringence of a fibre is the measure of

A:-Dynamic modulus
B:-Density
C:-Orientation
D:-Crystallinity

Correct Answer:- Option-C

4:-The presence of functional groups in a fibre can be best determined by

A:-IR spectroscopy
B:-NMR spectroscopy
C:-Differential scanning calorimeter
D:-X-ray spectroscopy

Correct Answer:- Option-A

5:-Analysis of fiber structure by means of diffraction of electromagnetic waves is more compatible with x-rays than with ordinary visible light because

A:-X-rays has higher energy than ordinary light
B:-X-rays has wave lengths smaller than ordinary light
C:-It is easy to get picture or photographs with x-rays
D:-Wave lengths are comparable with crystallite sizes of fibre

Correct Answer:- Option-D

6:-Electromagnetic waves used in NMR spectroscopy is

A:-Ultra-violet rays
B:-Radio waves
C:-Gamma rays
D:-Infra-red rays

Correct Answer:- Option-B

7:-The helix reversal is found in

A:-Jute
B:-Wool
C:-Silk
D:-Cotton

Correct Answer:- Option-D

8:-If initial modulus and moment of inertia of a fibre are denoted by E and I, respectively, the bending rigidity of the fibre is expressed as

A:-E/I
B:-I/E
C:-EI²
D:-EI

Correct Answer:- Option-D

9:-Which one of the following statements is wrong?

A:-The density is same for both cotton and viscose
B:-The degree of polymerization is same for both cotton and viscose
C:-Both cotton and viscose are hydrophilic fibres
D:-Both cotton and viscose are the cellulosic fibres

Correct Answer:- Option-B

10:-Which one of the following statements is correct with respect to a textile fibre?

A:-It is transversely isotropic
B:-The primary bond strength is weaker than secondary bond.
C:-Essentially it is made of short chain molecules.
D:-It is having very high density.

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email