MCQs on Textile Technology - 5

1:-Choose correct alternative from the followings:

A:-For cotton fiber, longer the fiber, finer it is
B:-For cotton fiber, longer the fiber, coarser it is
C:-For cotton fiber, longer the fiber, more non-uniformity it gets
D:-None of the above combinations

Correct Answer:- Option-A

2:-The hollow space in cotton is known as:

A:-Lumen
B:-Stomas
C:-Medulla
D:-Pores

Correct Answer:- Option-A

3:-With an increase of moisture content, the strength of a Nylon filament

A:-Increases
B:-Decreases
C:-First increases then decreases
D:-First decreases then increases

Correct Answer:- Option-B

4:-Which one of the following statements is true?

A:-Glass is 100% crystalline fibre.
B:-Polypropylene is 100% amorphous fibre.
C:-Cotton is 50% crystalline fibre.
D:-Wool is 30% crystalline fibre.

Correct Answer:- Option-D

5:-Water acts as catalyst for the production of

A:-Nylon 6
B:-Acrylic
C:-Viscose
D:-Polyester

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following fibre properties is not governed by its amorphous content?

A:-Dye uptake
B:-Moisture content
C:-Extensibility
D:-Friction

Correct Answer:- Option-D

7:-If the front top roller of a ring frame having diameter of 1 inch becomes eccentric, at what wave length of spectrogram do you expect a peak?

A:-8 cm
B:-2.54 cm
C:-4 cm
D:-1.27 cm

Correct Answer:- Option-A

8:-8 slivers each with a CVm of 2.8% are fed to a draw frame. If the draw frame adds a CVm of 1%, what will be the CVm of ouput sliver?

A:-3.8%
B:-1.1%
C:-1.41%
D:-1.8%

Correct Answer:- Option-C

9:-Low strength mechanical properties are strongly correlated with

A:-Fabric thermal comfort
B:-Fabric drape
C:-Fabric dimensional stability
D:-Fabric handle

Correct Answer:- Option-D

10:-Which one of the following parameters has no influence on air permeability?

A:-Fabric cover factor
B:-Yarn twist density
C:-Fabric stiffness
D:-Fabric porosity

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email