MCQs on Textile Technology - 6

1:-What is the GSM (g/m²) of a square jammed plain cloth made from 20 tex cotton yarns of 0.17 mm diameter?

A:-154
B:-164
C:-264
D:-364

Correct Answer:- Option-B

2:-Which one of the following statements is false?

A:-Equally strong but more extensible yarn will lead to higher grab strength.
B:-The grab strength of a fabric is higher than its strip strength.
C:-Tear resistance of a fabric is only a fraction of its tensile resistance.
D:-The grab strength of a fabric reduces as the fabric width increases.

Correct Answer:- Option-D

3:-If same yarn is used for both wrap and weft, maximum fabric thickness is

A:-Three times of yarn diameter
B:-Two times of yarn diameter
C:-Four times of yarn diameter
D:-Yarn diameter

Correct Answer:- Option-A

4:-Thermal resistance values of fabrics in an assembly are

A:-Multiplicative
B:-Substractive
C:-Additive
D:-Average

Correct Answer:- Option-C

5:-Shear stress vs. shear strain curve of a fabric shows

A:-Linearity with hysteresis
B:-Nonlinearity with hysteresis
C:-Linearity without hysteresis
D:-Nonlinearity with hysteresis

Correct Answer:- Option-B

6:-Self-twist spinning is most suitable for

A:-Cotton
B:-Jute
C:-Flax
D:-Wool

Correct Answer:- Option-D

7:-For same count, rotor yarn TM is

A:-2 times greater than that of ring yarn.
B:-10-15 % greater than ring yarn.
C:-Same as ring yarn.
D:-10-15% lower than ring yarn.

Correct Answer:- Option-B

8:-In case of Mélange yarn production, with the increase of shade depth

A:-Yarn quality deteriorates
B:-Yarn quality remains same
C:-Yarn quality improves
D:-Yarn quality firstly improves and then deteriorates

Correct Answer:- Option-A

9:-Mercerization of a cotton fabric is carried out by

A:-Sodium chloride
B:-Sodium hypochlorite
C:-Sodium hydroxide
D:-Sodium chlorite

Correct Answer:- Option-C

10:-For a satin weave (warp face)

A:-Picks/cm is greater than ends/cm.
B:-Ends/cm is greater than picks/cm.
C:-Ends/cm is equal to picks/cm.
D:-Ends/cm is just less than picks/cm.

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email