MCQs on Tourism and Tourism Management - 27

1. Which one of the pricing strategy that most of the low cost airlines adopted in the recent time?
(A) Cost-based pricing

(B) Psychological pricing

(C) Competition oriented pricing

(D) Buyer-based pricing

Answer: (D)

2. The wholesale tour operator use the yield management for one of the following:

(A) Lowering the price to meet expected demand

(B) Increasing the price to meet expected demand

(C) Maximizing the productivity

(D) Maximizing the customer’s expectations

Answer: (A)

3. Which one is not a true function of a wholesale tour operator?

(A) It assembles the services to be sold in a single price tag.

(B) It directly provides ground services at all the places.

(C) It makes a direct deal with all principle service providers.

(D) It takes care of International transport and departure.

Answer: (B)

4. Which one of the following is a function of a travel agent?

(A) It acts as a ground operator.

(B) It retails the package tour.

(C) It deals with foreign exchange.

(D) It is accountable to the cancellation of tour.

Answer: (B)

5. Assertion (A): Ecological approach is time consuming but sustainable for meeting the need of present and future.

Reason (R): An ecological approach to tourism planning emphasizes on the need for local control over the development process in satisfying local needs.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

6. Candidate has to match an item in List-I with an item in the List-II:

List – I (Rural Tourism Sites)         List – II (State)

i. Khultabad – Sulibhanjan                1. Gujarat

ii. Kumbalangi                                      2. Kerala

iii. Hodka                                              3. Karnataka

iv. Banavasi                                          4. Maharashtra

Codes:

      i ii iii iv

(A) 4 2 1 3

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 1 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (A)

7. This consist of two lists of books and authors and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I Books                                              List – II Authors

i. Tourism: A Community Approach   1. Hall C.M.

ii. Tourism Planning & Policy               2. Murphy

iii. Tourism Planning                              3. Dredge D. and Jenkins J.

iv. Tourism Destinations                       4. Davidson, R. and Maitland, R.

Codes:

       i ii iii iv

(A) 2 3 1 4

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

8. According to Getz and Hall, which one of the following is not a part of the Five approaches of tourism planning at the destination level?

(A) Boosterism

(B) An economic, industry-oriented approach

(C) A cultural approach

(D) A sustainable approach

Answer: (C)

9. Assertion (A): The National Tourism policy of 2002 is meant for informing hygiene, protecting the environment and building infrastructure.

Reason (R): It has certain negative impacts due to lack of well defined policy and planning approach.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (A)

10. Assertion (A): Policy and planning are complementary to each other in laying a solid foundation of tourism development in any country.

Reason (R): Tourism planning is formulated for pro-poor tourism and pro-people tourism.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email