MCQs on Tourism and Tourism Management - 28

1. Which one of the following is not a component of synergies?

(A) Economies of scale and scope

(B) Impact of learning curve

(C) Economies of financial strategies

(D) Economies of corporate and competitive positioning

Answer: (B)

2. Which one of the following statement is false?

(A) Acquisition of fixed asset is of no concern to the Finance Manager.

(B) The Finance Manager has to keep a proper balance in the procurement and use of fund.

(C) Finance function is important as any other function in an organisation.

(D) Debentures and Loans from financial institutions are very important source of long-term funds.

Answer: (A)

3. Motives for holding cash do not include:

(A) Transaction motive

(B) Precautionary motive

(C) Speculative motive

(D) Investment motive

Answer: (D)

4. Assertion (A): The Statute of Liberty is situated on Bedloc Island in New York (USA) and made by Gustavo Eiffel, the builder of Eiffel Tower.

Reason (R): It is exact replica of statute situated on the bank of river Seine in Paris.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

5. The longest high speed rail route recently launched by China runs between

(A) Beijing and Guangzhon

(B) Beijing and Mongolia

(C) Beijing and Tibet

(D) Beijing and Leningrad

Answer: (A)

6. Assertion (A): One of the most popular beaches in Goa Calangute is a treat for the adventure sports freak.

Reason (R): Foreigners throng the beaches.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

7. The submarine museum which is the first of its kind in South Asia is situated in

(A) Hyderabad

(B) Vijayawada

(C) Visakhapattanam

(D) Bhimunipattanam

Answer: (C)

8. On which famous beach in India, where one can see the statues of Avvaiyar, Netaji Subhash Chandra Bose and Mahatma Gandhi among others?

(A) Radhanagar beach

(B) Ramakrishna beach

(C) Marina beach

(D) Anjuna beach

Answer: (C)

9. This consists of two lists – types of position and their respective duties. The candidate has to match the position with the function in the other:

List – I (Position)                 List – II (Duties)

i. Lobby Manager                 1. Guest folio

ii. Front Office Cashier       2. Management representative

iii. Concierge                         3. Left luggage

iv. Bell desk                           4. Box office tickets

Codes:

      i ii iii iv

(A) 1 3 2 4

(B) 2 4 3 1

(C) 3 2 1 2

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)

10. Global Distribution System (GDS) is a network of providers that bring product and services, geographically spread across the world, to the door step of the consumers anywhere in the world. Which one of the following is not belonging to GDS:

(A) Sabre Computer System

(B) Amadeus Computer System

(C) Galileo Central Reservation System

(D) World Space Reservation System

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email