MCQs on Tourism and Tourism Management - 29

1. Fayol’s principles of management does not include

(A) Equality

(B) Discipline

(C) Unity of command

(D) Division of work

Answer: (A)

2. Respective of the study of Fayol and Taylor was

(A) Administrative theory, Macro economics

(B) Bureaucratic structures, chains of command

(C) Senior Managers, effective

(D) All managers, First line Managers

Answer: (D)

3. “Quad” room in a hotel is

(A) a room with a seating parlour and a bed.

(B) a room for four people fitted with twin beds and two rollaway beds.

(C) Two rooms one serving as a living cum dining area and the other with a double bed.

(D) two rooms with an interconnecting door, ideal for a family.

Answer: (B)

4. “Down town hotels” are located at the

(A) Precincts of an airport

(B) Natural or manmade sites

(C) Outskirts of a city

(D) Centre of the city in busy commercial and shopping districts

Answer: (D)

5. “Kitchen stewarding” is a department concerned with

(A) preparation and service of sandwiches, fruit platters, juices and shakes.

(B) preparation and service of cakes and pastries.

(C) storage, maintenance, cleanliness and issue of crockery, cutlery, holloware, Chinaware and glassware to restaurants and kitchens.

(D) preparation of tea, coffee and malted hot beverages for various food and beverage outlets

Answer: (C)

6. “Condominiums” or “Condor” are a type of accommodation that

(A) provide services to the bare minimum.

(B) owner permit the management to rent out an apartment at other times and rent goes to the owner.

(C) provide an extra set of rooms to let out to tourists.

(D) owned by several people who will schedule their visit well in advance with the management office to ensure that the room is available.

Answer: (D)

7. ‘Motels’ are

(A) Rooms especially equipped for therapy

(B) Mobile homes that families take across the country

(C) Fully automated hotels which require minimum human contact

(D) Traditional lodges in Europe for the Christian pilgrims to Jerusalem

Answer: (C)

8. The first Rajdhani Express between Howrah and New Delhi started in the year

(A) 1948

(B) 1958

(C) 1969

(D) 1979

Answer: (C)

9. Tata Airlines was renamed as Air India in the year

(A) 1932

(B) 1948

(C) 1950

(D) 1953

Answer: (B)


10. Spans of Management control create structures with different levels of management

(A) Narrow, Flat

(B) Wide, Unpredictable

(C) Narrow, Tall

(D) Wide, Tall

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email