MCQs on Tourism and Tourism Management - 30

1. Assertion (A): Domestic Airlines can import Air Turbine Fuel (ATF) directly from foreign countries.

Reason (R): ATF has important share in operational cost.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

2. Calculate the flying time if a flight leaves Mumbai (+0530 Hrs.) at 0625Hrs. and arrives Manila (+0800 Hrs) at1505 Hrs.

(A) 5.10 Hrs

(B) 6.10 Hrs.

(C) 7.10 Hrs.

(D) 8.10 Hrs.

Answer: (B)

3. If a person purchases a ticket in Delhi and starts his journey from Indira Gandhi International Airport, it is a transaction;

(A) SITI

(B) SOTI

(C) SITO

(D) SOTO

Answer: (A)

4. Total Quality Management (TQM) is a management approach

(A) Long term success through customer satisfaction.

(B) Continuous improvement of the quality of products and processes.

(C) Defending the quality of the product.

(D) Understanding the product development process.

Answer: (B)

5. Using tourist data from each country to aggregate total tourist demand is a method popularly known as

(A) Break down approach

(B) Form up approach

(C) Integrative approach

(D) Selective approach

Answer: (B)

6. When a marketer cannot identify the source of competition and wrongly assumes the industry structure, this behaviour is called

(A) Marketing Exopia

(B) Marketing Phobia

(C) Marketing Myopia

(D) Marketing Xenoa

Answer: (C)

7. Viral marketing is an example of

(A) Word of Mouth Communication

(B) Integrated Marketing Communication

(C) Push Model of Communication

(D) None

Answer: (A)

8. The best method of segmenting the market for tourism product and destination is

(A) Behavioural

(B) Psychological

(C) Demographic

(D) Geographic

Answer: (A)

9. Availability of market access is a necessary condition to find out

(A) Qualified target market

(B) Qualified available market

(C) Qualified market share

(D) Qualified potential market

Answer: (B)

10. Closure to the time of travel, pricing powers are with the travel service provider and further from the point of travel, the power is with the traveller.

This method of pricing is called

(A) Marginal pricing

(B) Dynamic pricing

(C) Auction pricing

(D) Base rate pricing

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email