MCQs on Ayurvedic Pharmacy -6

1:-The yoga that contain swarna

A:-sidha makaradwajam
B:-makaradhwajam
C:-saraswatharishtam
D:-all the above

Correct Answer:- Option-D

2:-Sodhana of Vatsanabha is

A:-swedana in godugdha
B:-bhavana in godugdha
C:-bhavana in kumari swarasa
D:-bhavana in gomutra

Correct Answer:-Option-D

3:-The dose of haritala is

A:-½ to 1 ratti
B:-¼ to ½ ratti
C:-1 to 2 ratti
D:-3 ratti

Correct Answer:- Option-B

4:-Chapter IV A of the Drugs and Cosmetic Act 1940 deals with

A. Ayurvedic drugs 
B. Homeopathic Drugs 
C. Sidha Drugs 
D. Unani drugs

A:-A,C and D
B:-A and B
C:-A,B,C and D
D:-A only

Correct Answer:- Option-A

5:-If an Ayurvedic drug contain any harmful or toxic substance which may render it injurious to health, as per the Drugs and Cosmetic act, such drug is termed as

A:-adulterated drug
B:- Spurious drug
C:-magical drug
D:-mis-branded drug

Correct Answer:- Option-A

6:-The first schedule of the Drugs and Cosmetic Act of 1940 contains

A:-list of approved raw drugs for manufacturing of Ayurvedic medicine
B:-list of approved textbooks for Ayurveda drug manufacturing
C:-list of machinery for manufacturing of Ayurvedic medicines
D:-Standards for the manufacturing of Ayurvedic medicine

Correct Answer:- Option-B

7:-The minimum space required for a manufacturing unit of Ayurvedic medicines as per Good Manufacturing Practices is ------------ square feet

A:-1500
B:-2000
C:-1000
D:-1200

Correct Answer:- Option-D

8:-Cinnabar is

A:-Hingulam
B:-Navasaram
C:-Makshikam
D:-Gandhakam

Correct Answer:- Option-A

9:-Tutham among the following is

A:-tamkana
B:-gairika
C:-sasyaka
D:-abhraka

Correct Answer:- Option-C

10:-‘Porikaram’ is the local name for

A:-tankana
B:-gandhaka
C:-parada
D:-gouripashana

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog