MCQs on Ayurvedic Pharmacy -5

1:-The quantity of guda to be taken for the processing of vatika/gutika is

A:-three times of choorna
B:-two times of choorna
C:-four times of choorna
D:-equal to choorna

Correct Answer:- Option-B

2:-Grinding of minerals by using different drava dravyas are termed as

A:-nirvapa
B:-bhavana
C:-dhalana
D:-marana

Correct Answer:- Option-B

3:-Bhasma is the end product of

A:-sodhana
B:-jarana
C:-bhavana
D:-marana

Correct Answer:- Option-D

4:-Which among the following is a heavy metal that is used in Rasasastra for curing diseases after proper processing

A:-calcium
B:-mercury
C:-bismuth
D:-all the above

Correct Answer:- Option-B

5:-The yantra that can be used for bhallathaka thaila nirmana is

A:-arka yantra
B:-damaru yantra
C:-patana yantra
D:-khalwa yantra

Correct Answer:-Option-D

6:-Largest puta among the following is

A:-varaha puta
B:-gaja puta
C:-mahaputa
D:-kukkuda puta

Correct Answer:- Option-C

7:- Agnijara is included in

A:-Upavisha
B:-maharasa
C:-uparasa
D:-sadharana rasa

Correct Answer:- Option-D

8:-Black bitumen is

A:-silajathu
B:-abhraka
C:-anjana
D:-talaka

Correct Answer:- Option-A

9:-The chemical formula of kasisa is

A:-As2S3
B:-CuSO4.10H2O
C:-CuSO4.7H2O
D:-FeSO4.7H2O

Correct Answer:- Option-D

10:-Thriphala kwatha is used for the sodhana of

A:-hingula
B:-tamkana
C:-silajathu
D:-manasila

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog